Kliniske studier

-Det er mange ting vi prøver å finne ut av i denne studien, men det går jo først og fremst ut på deformiteter i rygg hos voksne som må korrigeres mer enn 20 grader.

Ny studie vil se på nytt behandlingsalternativ for pasienter med deformitet i ryggen

En ny studie er på gang i Norge. Den heter INTRAKS og vil måle effektiviteten mellom operasjon og fysioterapi ved deformitet i ryggraden.

Publisert

Studien er internasjonal og utføres både her i Norge, Sverige og Japan.

Vil finne ut av flere ting

-Det er mange ting vi prøver å finne ut av i denne studien, men det går jo først og fremst ut på deformiteter i rygg hos voksne som må korrigeres mer enn 20 grader.

Det forteller studiens prosjektleder Vinjar Brenna Hansen, Ph.d.-kandidat ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus.

-Dette er ulike diagnoser, men grovt sett analyserer vi kyfoser og skolioser hos voksne over 25 år som har diagnosen grunnet degenerasjon, brudd eller tidligere kirurgi.

Så langt er det inkludert omkring 40-50 pasienter som har gjennomgått kirurgisk behandling og 10 som har fått ikke-kirurgisk behandling. Målet er å få med 300 pasienter - 150 i hver gruppe.

Det er vanskeligere å få tak i de ikke-kirurgiske pasientene, forklarer Hansen, fordi de fleste pasientene blir anbefalt operasjon. Det er det som er det vanligste behandlingsalternativet i dag.

Likevel er det flere som ikke kan eller vil bli operert, og det er de han gjerne vil ha med i studien.

Tror operasjon er mer effektivt

-Hvis man ser på ikke-kirurgiske pasienter i forhold til de kirurgiske så forventer jeg at kirurgi er den beste behandlingen. Men så får vi jo se da, om vi klarer å motbevise dette med treningsopplegget.

For det er nemlig et treningsopplegg pasientene de som ikke opereres får. Opplegget er ment å trene kjernemusklene deres i stedet. For til tross for hans mistanke om at operasjon er mest effektivt, mener Hansen det er en stor verdi i å finne et opplegg som kan hjelpe denne pasientgruppen.

-Vi vil se om det er mulig å gi dem et annet tilbud, som har effekt. Alternativet er jo operasjon og den er veldig omfattende. Dessuten blir omkring 30 prosent operert igjen.

Flere må nemlig gjennom en operasjon nummer to, forklarer Hansen. Det kan være flere grunner for at dette skjer, en skrue kan stå feil, metall kan brekke for å nevne et par ting.

Derfor vil det være nyttig å vite om et opplegg som kan minimere eller fjerne grunnlag for operasjon.

-I tillegg så vil det ta ganske lang tid før pasienten kommer seg helt. De har jo ofte mye vondt etter operasjonen, og må vanligvis tilbringe hvertfall en uke på sykehuset etter operasjonen.

Så tar det ofte ett år før pasienter føler de har kommet seg ordentlig, og operasjon føles verdt det, forteller Hansen.

Han sier likevel at til tross for eventuell reoperasjon er de fleste pasientene fornøyde i etterkant.

Men, for de som ikke kan opereres vil forhåpentligvis fysioterapi være et godt alternativ.

Hansen forteller at studien er til for å se om fysioterapi kan gi en lindring til pasientene, men anerkjenner at når de som er veldig plaget så er det ikke alltid like lett å begynne å trene.

-Så det blir spennende å se om de får det til. Men alle er veldig motivert. Mange er bare glade noen forsøker å hjelpe dem, for de har ikke egentlig noe annet behandlingstilbud. De fleste fysioteraputene ser ikke noe fremgang og får ikke hjulpet dem, så pasientene har liksom ingenting.

Kan ta tid

-Planen er å inkludere pasienter i to til tre år, men vi kommer til å analysere data om omtrent halvannet år for å se om vi trenger flere og hvor gode data vi har fått så langt.

Hansen antar at omkring tre til fire år fra nå vil resultatene være bearbeidet og artiklene skrevet.

Men han har en god følelse av studien.

-Jeg tror endel kan ha god effekt av den fysioterapien, men vi har ikke hatt lang nok oppfølging til å si dette helt sikkert, avlsutter han.

Powered by Labrador CMS