Innlegg

- Stress svekker immunforsvaret. Kvinner er mest utsatte for autoimmune sykdommer. Årsaken skyldes ofte for mange bekymringer og for mye stress. Ikke la egne plager gå forbi i stillhet, skriver gynekolog Nina Willumsen på NIMO klinikken.

-Ta vare på kroppen din kvinne!

Dugnaden mot korona innebærer også at vi tar ekstra godt vare på oss selv. Skal vi vinne over koronaviruset, må vi gjøre det med den kroppen og det hodet vi allerede har. God psykisk helse, variert kosthold og rikelig med fysisk aktivitet er nå mer viktig enn noen gang tidligere.

Publisert

Det er gjerne kvinnen og moren som er ankeret i familien. Hun vet hvilke lekser barna må gjøre, hva som mangler i kjøleskapet og hvor fotballskoene ligger. Mer tid med barn og familie har nok vært et savn for de fleste av oss, men å ha omsorgsansvaret 24 timer i døgnet i opptil flere uker kan bli tungt i lengden. Da må vi ta de riktige grepene for at både familie roen og helsen blir best mulig.

Stress svekker immunforsvaret

Stress svekker immunforsvaret. Kvinner er mest utsatte for autoimmune sykdommer. Årsaken viser seg gjerne å skyldes for mange bekymringer og for mye stress. Det er lov å ta seg litt fri hjemmefra. Lufteturer får tankene over på andre ting. Se på turen som en gylden mulighet til å koble litt av. Ta med familien på en gåtur, eller ta den alene. Men husk å følge myndighetenes råd. Fysisk aktivitet er godt og viktig for psyken. Og jeg kan aldri gjenta nøkkelord som nok søvn og vann ofte nok.

Ikke la egne plager gå forbi i stillhet

Gynekolog Nina Willumsen

Mange kvinner glemmer å ta vare på seg selv i disse tider. Mange er også i en alder der de sliter med plager rundt overgangsalder og seksualitet. Utfordringene blir ikke mindre i disse korona-tider. Jeg opplever hver dag fortvilte kvinner som trenger hjelp men som ikke får den fordi de ikke kommer inn hos fastleger eller kan reise langt for å komme til en kvinneklinikk.

Det finnes i dag gode muligheter for videokonsultasjon om disse temaene også. Da kan man også få resept på moderne legemidler som kan gi hjelp. Det er viktig at man ikke lar sine egne plager gå forbi i stillhet fordi man prioriterer familien.

Hjemmekontor er ikke en evig søndag

Sunn mat er viktig. Hjemmekontor er ikke en evig søndag, og mat med nok vitaminer er viktig. Når dagene begynner å gli inn i hverandre blir gjerne middagen dagens høydepunkt. Styr unna hermetikken – Joikakaker eller Spaghetti a la capri er ingen bærekraftig diett i lengden. Dette er tiden for å tenke kreativt og nytt i matveien. Prøv matretter familien ikke har spist før, kombiner mat man ikke har kombinert tidligere, og kanskje passer det bedre nå enn noen gang å teste vegetar-mat? Når barna ikke må kjøres til fritidsaktiviteter blir det tid til overs – tid som for eksempel kan brukes til å lage maten fra bunnen. Da vet man bedre hva middagen inneholder, og det blir lettere å gjøre maten sunn og god for både store og små. Gjør middagsbordet spennende. Mye vitamin C, D og Omega 3 er ekstra viktig for å styrke immunforsvaret.

Ikke nøl med å ta kontakt med legen

Hjelpen er aldri langt unna. Ikke nøl med å ta kontakt med legen, selv om du ikke mistenker korona. Flere spesialister og gynekologer holder åpent, og er du usikker så ring de. Flere tilbyr videokonsultasjon, og det kan være godt å prate med noen. Man blir ikke mindre plaget av overgangsalder eller lite søvn fordi man er mer hjemme. Og vi skal slå koronaviruset, men la oss alle møte hverdagen igjen med en god helse.

Byggevarebransjen forteller om økt salg. At vi bruker hjemmekontor og karantene til å vedlikeholde huset er bra, men vi må ikke glemme å vedlikeholde oss selv.

Jeg opplever hver dag fortvilte kvinner som trenger hjelp men som ikke får den fordi de ikke kommer inn hos fastleger eller kan reise langt for å komme til en kvinneklinikk.

Powered by Labrador CMS