At Forxiga får EU-godkjenningfor hjertesvikt er en viktig og god nyhet både for pasienter og behandlende leger, sier kardiologiprofessor Dan Atar. Han ser nå frem til at Forxiga får blå resept på den nye indikasjonen.

AstraZenecas diabeteslegemiddel Forxiga er godkjent til å behandle hjertesviktpasienter

Forxiga (dapagliflozin) er den første og eneste SGLT2-hemmeren som er godkjent i EU for å behandle hjertesviktpasienter som har nedsatt hjertepumpefunksjon med og uten type 2-diabetes.

Publisert Sist oppdatert

Behandlingen gis som tabletter. Redusert hjertepumpefunksjon er assosiert med de alvorligste former for hjertesvikt.

-EU-godkjenningen er en viktig og god nyhet både for pasienter og behandlende leger, sier kardiologiprofessor Dan Atar til HealthTalk. Han ser nå frem til at Forxiga får blå resept på den nye indikasjonen.

Hjertesvikt betegner tilstander der hjertet ikke klarer å pumpe tilstrekkelig mengde blod rundt i kroppen. - Det er om lag 120 000 hjertesviktpasienter i Norge. Hjertesvikt er et stort folkehelseproblem forbundet med økt risiko for tidlig død, hyppige sykehusinnleggelser og dårlig livskvalitet, sier Atar.

Mortaliteten vil gå ned

Da vi intervjuet professor Dan Atar under ESC-konferansen tidligere i høst fortalte han at dagens standardbehandlingen for denne pasientgruppen er betablokkere, ACE-hemmere og MRA. - Dersom vi skifter pasientene over til angiotensin receptor-neprilysin inhibitorer (ARNi) pluss en SGLT2-hemmer vil mortaliteten gå kraftig ned. Det er noe som vi i det kardiovaskulære miljøet må ta med oss slik at dette blir implementert i praksis, sier Atar.

EU-godkjenningen baserer seg på resultatene fra Dapa-HF-studien, som ble publisert iThe New England Journal of Medicine i september 2019. Den viste at Forxiga signifikant reduserte kardiovaskulær død og sykehusinnleggelse som følge av hjertesvikt, sammenlignet med standardbehandling (placebo) uavhengig av om pasientene hadde diabetes eller ikke.

"En gamechanger"

Forskerne fant at pasienter som fikk Forxiga hadde en 30% risikoreduksjon på første sykehusinnleggelse og en 28% reduksjon i risikoen for hjerte-kar død.

Mer enn 4600 pasienter deltok i Dapa-HF-studien. 2371 pasienter fikk 10 mg Forxiga én gang daglig, mens 2373 fikk placebo på toppen av annen effektiv behandling.

Professor Lars Gullestad kalte Forxiga en “gamechanger” da HealthTalk intervjuet ham under ACC-konferansen. Du kan lytte til hele intervjuet med ham her.

Har søkt blåresept

Forxiga har allerede markedsføringstillatelse og refusjon i Norge for behandling av diabetes type 2. Nå har altså SGLT-hemmeren fått en ny indikasjon: dapagliflozin som tillegg til standardbehandling hos voksne pasienter med symptomatisk hjertesvikt med redusert ejeksjonsfraksjon (HFrEF)hjertesviktpasienter.

En godkjenning i EU betyr at et Forxiga automatisk også er godkjent for den nye indikasjonen i Norge. Men for at den nye behandlingen skal tas i bruk trenger legemidlet refusjon for denne nye indikasjonen. Etter det vi forstår har AstraZeneca allerede søkt refusjon slik at et vedtak om at Forxiga kan forskrives direkte på blå resept kan skje i god tid før sommeren 2021.

Dan Atar mener at Forxiga er et så viktig legemiddel at han antar at det i mellomtiden kan være aktuelt for mange leger å søke om individuell stønad frem til legemidlet blir forhåndsgodkjent.

Han forteller at også et annet SGLT2 legemiddel - Jardiance (empagliflozin) - har vist tilsvarende resultater som Forxiga.

Emperor-Reduced studien som er publisert i The New England Journal of Medicine, viser at Jardiance reduserer risikoen for kardiovaskulær død og sykehusinnleggelse med 25 prosent hos pasienter med hjertesvikt som har nedsatt hjertepumpefunksjon uavhengig om de har diabetes eller ikke.

Hjertesvikt

Hjertesvikt er livstruende sykdom der hjertets pumpefunksjon er svekket og ikke klarer å pumpe nok blod rundt i kroppen. Man regner med at 64 millioner på verdensbasis har denne sykdommen og at minst halvparten av disse har nedsatt hjertepumpefunksjon (ejeksjonsfraksjon) og som Forxiga nå har blitt godkjent for å behandle i USA.

Som et resultat av nedsatt pumpefunksjon vil enkelte organ få redusert blodtilførsel, hvorav kroppen responderer med å aktivere ulike kompensasjonsmekanismer. Dette er grunnlaget for symptomene ved hjertesvikt, som kjennetegnes ved tung pust og nedsatt fysisk yteevne.

Det er flere tilstander som kan forårsake hjertesvikt, deriblant koronar hjertesykdom (eksempelvis et gjennomgått hjerteinfarkt) eller mangeårig høyt blodtrykk. Tilstanden er alvorlig og fører til nedsatt livskvalitet, hyppige sykehusinnleggelser og økt dødelighet.

Man regner med at halvparten av pasientene som får diagnosen hjertesvikt vil dø i løpet av fem år etter diagnose. Alvorlighetsgraden av hjertesvikt kan videre klassifiseres i fire kategorier (NYHA I-IV), hvorav NYHA IV er den mest alvorlige.

Forekomsten av hjertesvikt er aldersavhengig, og som et resultat av en stadig eldre befolkning i Norge øker prevalensen av hjertesvikt. Prevalensen i Norge hos den voksne befolkningen anslås til å være 2 %, hvor prevalensen for befolkningen over 64 og 74 år estimeres til henholdsvis 6 % og 10 %, der sykdommen er en hovedårsak til sykehusinnleggelser blant de over 65.

Kilde: Statens Legemiddelverk og AstraZeneca

Forxiga

Forxiga (dapagliflozin) var det første SGLT2 legemidlet som fikk indikasjon for diabetes type-2 (monoterapi eller i kombinasjon med andre glukosereduserende midler), og fikk noe senere en indikasjonsutvidelse for behandling av utilstrekkelig kontrollert diabetes type 1 (som tillegg til insulin).

Forxiga er nå også den første SGLT2-hemmeren som får indikasjon for å behandle hjertesviktpasienter som har nedsatt hjertepumpefunksjon.

Forxiga er en hemmer av natriumglukose-kotransportør 2 (SGLT2) som finnes i nyrene, og virker slik at nyrenes reabsorpsjon av glukose reduseres. Dette fører til renal glukoseutskillelse og en noe økt diurese.

Forxiga er et av flere legemidler i diabetesporteføljen til AstraZeneca, og er godkjent for behandling av voksne med utilstrekkelig kontrollert diabetes type 2.

Powered by Labrador CMS