Norgesgruppen og Hjemmelegene starter Klinikk i butikk. Fra venstre ansvarlig for helse og velvære i NorgesGruppen, Rune Spikseth, daglig leder i Hjemmelegene Nicolai Skarsgård og Karita Bekkemellem, adm.dir. i NHO Geneo.

Hjemmelegene og Norgesgruppen åpner “klinikk i butikk”

Legetjenester i butikk åpner nå for første gang i Norge: – Målet er å tilby helsestjenester til 100 personer om dagen per klinikk, sier daglig leder i Hjemmelegene Nicolai Skarsgård.

Publisert Sist oppdatert

I august i år kjøpte Norgesgruppen fem prosent av aksjene i Hjemmelegene, og mandag åpnet «Klinikk i butikk» i Bydel Bjerke i Oslo. Vegg i vegg med Meny-butikken på Vollebekk skal det tilbys tradisjonelle helsetjenester.

Nicolai Skarsgård mener nøkkelen for fremtidens primærhelsetjeneste er å tilby tjenestene på nye og mer effektive måter. I Klinikk i butikk vil kundene imidlertid ikke bli møtt av leger, men av sykepleiere. Men en lege er ansvarlig for arbeidet som utføres på klinikken.

– Vi vet at det vil bli en stadig større mangel på kvalifiserte helsearbeidere i fremtiden og vi mener dette er et bidrag til å utnytte arbeidskapasitet i helsesektoren bedre, sier Skarsgård i en pressemelding.

Selv om hovedfokus i begynnelsen vil være vaksiner og liknende tjenester er ambisjonen å videreutvikle konseptet etter hvert – i samarbeid med Norgesgruppen.

– Vi synes det er spennende å samarbeide med Hjemmelegene om et slikt helsekonsept, og vi har tro på at kundene ønsker mer innovasjon i helsemarkedet, sier ansvarlig for helse og velvære i NorgesGruppen, Rune Spikseth.

Medtail

Medtail er stort både i Sverige, USA og Storbritannia, men kommer nå for første gang til Norge. Gjennom butikken på Vollebæk vil det tilbys en rekke ulike tjenester, og en typisk influensavaksine vil koste 390 kroner opplyser selskapet.

– Målet er å tilby helsestjenester til 100 personer om dagen her på Vollebæk. Dette er første «klinikk i butikk» og sammen med Norgesgruppen skal vi teste og utvikle tjenesten før videre utrulling. Dette er et konsept som har fungert godt i andre land, og vi er overbevist om at dette vil kunne avlaste helsevesenet også i Norge, sier Skarsgård.

Mer samarbeid

Til stede på åpningen var også administrerende direktør i NHO Geneo, Karita Bekkemellem. Hun etterlyser mer offentlig-privat samarbeid.

– Vi må bli flinkere til å søke samarbeid. Uansett hva man måtte mene om organiseringen sektoren, så bør vi som et minimum ha en innstilling om at vi skal lære av hverandre.

Bekkemellem mener det offentlige er helt avhengig av å se mot det private helsevesen når vi i fremtiden skal effektivisere helsevesenet.

– Vi trenger alle gode krefter med på laget i møte med våre fremtidige utfordringer i helsesektoren. Det er Hjemmelegene et veldig godt eksempel på. Å tilby legetjenester der folk faktisk ferdes er en del av fremtidens helsevesen, sier hun.

Tunge investorer

I 2021 omsatte Hjemmelegene for 40,7 millioner kroner - en økning fra 19,8 millioner kroner året før. Til tross for en dobling i overskuddet økte underskuddet kraftig fra 4,8 til 12,5 millioner kroner i samme periode.

Selskapet har med seg tre tunge investorer. I februar i år hentet Hjemmelegene 70 millioner kroner i frisk kapital. Christen Sveaas' investeringsselskap Kistefos kom da inn som ny eier og tok 55 millioner av kapitalutvidelsen, mens Schibsted Ventures gikk inn med ytterligere 15 millioner kroner for å beholde sin eierandel på knappe 29 prosent. Schibsted gikk inn på eiersiden i Hjemmelegene i 2019, og i 2020 doblet de sin eierandel etter en rettet emisjon. Den gang var verdsettelsen av Hjemmelegene 92 millioner kroner. I august i år kjøpte Norgesgruppen fem prosent av aksjene i Hjemmelegene.

Hjemmelegene ble startet opp i 2017 av et gründerteam bestående av leger, økonomer, ingeniører og teknologer. Lege Nicolai Skarsgård er daglig leder mens Raman Bhatnagar er styreleder.

Powered by Labrador CMS