Trening,   Helse og livsstil,   Forebygging

Effektiv smertelindring ved skulderplager

Denne artikkelen inneholder tips til hvordan du selv kan sørge for umiddelbar smertelindring i startfasen av skulderplager.

Publisert

Skuldersmerter er vanlig og kan oppstå uten forvarsel. Over halvparten av oss opplever skuldersmerter i løpet av livet. I de fleste tilfeller er ikke smertene et tegn på at noe er skadet eller ødelagt i skulderen din. Årsaken til den store utbredelsen er mye ensformig arbeid og for lite variasjon i hverdagen. Langvarige smerter påvirker både konsentrasjonen og ytelsen både på jobben og i hjemmet. Muskel- og leddplager er også en av de vanligste årsakene til sykemeldinger i Norge.

Øvelse 1 – Statisk håndbak

Sitt på kontorpulten og hvil armen mot skrivebordet i en avslappet posisjon. Bruk den andre armen og gjør lett motstand mens du jobber statisk med den vonde armen i ulike vinkler. Dette aktiverer muskulaturen din uten at du presser armen i posisjoner som er smertefulle. Gjør dette 10-15 sekunder i hver retning.

Øvelse 2 - Slipp opp bremsen

Sitt i en avslappet posisjon, den ene armen krysser kroppen og tar godt grep i muskulaturen på undersiden av skulderbladet som vist på filmen over. Løft deretter armen opp til smertegrensen og hold i 20–30 sekunder.

Øvelse 3 - Armsving

Stå rett opp og ned og sving armer frem og tilbake. Dette er en fin øvelse for å løse opp stive skuldre og nakke. Hold på i cirka 60 sekunder.

Øvelse 4 - Passiv armløft med pinne

Finn frem et kosteskaft, pinne eller lignende. La tommelen på den vonde armen hvile på toppen av pinnen. Deretter prøver du så godt du kan og slappe av i den vonde skulderen mens den andre armen skyver pinnen foran kroppen og opp. Jobb til smertenivå og prøv å press armen gradvis lenger. Gjør dette 10-15 repetisjoner.

Dersom skuldersmertene dine kom som følge av et stort ytre vold eller du kjenner at du ikke klarer å håndtere dem på egenhånd, bør du oppsøke profesjonell hjelp. Om du har akutte skuldersmerter som ikke er forårsaket av et fall eller annen akutt hendelse, start med disse øvelsene i veien mot en smertefri skulder. Gjør øvelsene 2-3 ganger om dagen og du kan forvente fremgang allerede etter noen få dager.

Powered by Labrador CMS