Trening,   Helse og livsstil,   Forebygging

Effektiv smertelindring ved ryggplager

Ryggsmerter er svært vanlig. Det er faktisk den vanligste årsaken til sykefravær i verden. Det finnes mange årsaker til ryggsmerter, og de fleste er heldigvis helt ufarlige. Om du har løftet på deg vond rygg, eller bare våknet helt stiv, kommer det her noen fine øvelser for umiddelbar smertelindring. Dersom det stråler ned i ett eller begge beina, forbi kneet og ut mot tær bør du oppsøke kyndig terapeut eller lege som kan hjelpe deg å legge opp en plan. Bildediagnostikk (MR, røntgen, ultralyd) er sjeldent nødvendig når det kommer til ryggsmerter.

Publisert
Øvelse 1- Ryggliggende setetøy

Ligg på ryggen på et hardt underlag, trekk til deg kneet og press benet skrått diagonalt mot motsatt skulder. Dette tøyer den store setemuskelen som ofte er stram når ryggen er vond. Hold i cirka 30 sekunder, gjenta noen ganger.

Øvelse 2 - Pendelbevegelse fra side til side

Ligg på ryggen på et hardt underlag med bøyde knær slik at korsryggen har kontakt med underlaget. Start deretter rolige pendelbevegelser med knærne fra side til side. Hold på i cirka 1 minutt. Dette løser opp ledd og muskler i vonde rygger.

Øvelse 3 - Tøye hoftebøyer

Hoftebøyeren vår er en stor muskel som fester inn i korsryggen, og påvirker også området mye. For å tøye denne sett deg på kne som vist ovenfor, og skyv hoften frem. Det skal kjennes på framsiden av hofteleddet eller i lysken. Hold i cirka 30 sekunder, gjenta noen ganger.

Øvelse 4 - Gå tur

Den beste medisinen mot ryggsmerter er å gå rolige turer, gjerne i ulendt terreng. Å bli liggende på sofaen med smertestillende er antakeligvis det verste du kan gjøre.

Øvelse 5 - Ryggsmerter og søvn

Prøv disse to alternativene om du har vondt i ryggen og ikke får sove:

Ryggliggende er den mest avslappende og avlastede stillingen. Legg en stor pute inn under bena/knær, slik at du blir liggende med litt bøyde knær. Dette hindrer at hofteleddsmuskulaturen trekker  i korsryggen.

Hvis du legger på siden, prøv å legge en stor pute mellom bena. Dette hjelper deg å gjøre bekkenet nøytralt , setter ryggen i midtstilling og gir ryggen mindre belastning.

Powered by Labrador CMS