Helseteknologi,   Forskning

-Helseappene gjør at kronikerne blir eksperter på egen sykdom og i større grad partnere med legen i forebygging og behandling. Det får også konsekvenser for vår forskning, sier Meghan Bradway.

Podcast: Mobil helse endrer helsevesenet og helseforskningen: - Vår forskning skal bedre folks helse

- Vi bruker helseapper stadig mer. Når kronikeren blir ekspert på egen sykdom, snur dette den medisinske verden på hodet. Helseappene forandrer også måten vi gjør helseforskning på. Det er vår jobb som forskere å bidra til å finne ut hvilke apper som er bra og hvilke som ikke er det.

Publisert

Det forteller doktorgradsstudent Meghan Bradway. Hun er en av forskerne på Nasjonalt senter for e-helseforskning som studerer mobil helseteknologi som brukes av personer med kroniske diagnoser.

Utvikler seg i rekordfart

Apper og digitale løsninger for kronisk syke flytter omsorgstilbudet fra sykehuset til hjemmet eller hvor som helst der det er en internett-tilkobling. Dette bidrar til å forbedre helsen og livskvaliteten for personer med ulike kroniske sykdommer som kols, diabetes og hjertesykdom.

- Mobil helseteknologi kan for eksempel være apper for egenmestring av diabetes, sensorer på kroppen som sender informasjon til mobilen din om blodsukkeret, eller smartklokker som logger søvn og fysisk aktivitet, forteller hun.

- Mobile helseløsninger utvikler seg i rekordfart og endrer måten personer med kroniske sykdommer forholder deg til legen - og hvordan legen forholder seg til pasienten. Og det endrer i sin tur også måten vi gjør helseforskningen på, forteller Meghan Bradway.

Gir helsegevinst

- Studier viser at de som bruker apper og annen teknologi, ofte får helsegevinster på kort og lang sikt. Brukeren får mer kunnskap om egen helse, for eksempel om årsakene til svingninger i blodsukker og om kosthold. Dermed kan de mestre sykdommen bedre. Noen deler dataene sine med legen, som gjør at behandlingen bedre kan tilpasses, forteller hun.

Hun insisterer på at vi skiller mellom begreper som pasient og person. - Når en person med en kronisk sykdom er hos legen defineres de som pasient. Men man bruker jo langt mer tid utenfor helsevesenet enn innenfor helsevesenet og da definerer vi oss selv ikke som pasienter. Det gir langt mer mening å se på for eksempel en person med diabetes type 2 som en med et stort ansvar og kompetanse til å håndtere egen sykdom, og som trenger hjelp og støtte fra legen, forteller Meghan Bradway.

Partnere med legen

- Når kronikeren tar i bruk apper og sensorteknologi kan de møte legen mer på like fot – de blir partnere i forebygging og behandling. Med en app kan man lettere holde oversikt over eget sykdomsbilde. Da kan de også bedre se hva som fungerer for dem, sier hun.

- Pasienten kan altså bli “ekspert på egen helse.” Når folk er med og bestemmer mye mer over sin helse og behandling, både i og utenfor klinikken og legekontoret, må vi forskere spørre oss selv: Hvilke digitale teknologier bør vi lage? Hva slags informasjon burde vi dele? Og det viktige, overordnede spørsmålet: For hvem gjør vi dette?

Hun forteller at mobil helse også endrer måten man gjør helseforskning på - fra ovenfra og ned, til nedenfra og opp. - For oss forskere kan dette oppleves bakvendt. Vi er vant til å bidra til å utvikle ny medisinsk teknologi ved å ta utgangspunkt i behovene til de som sitter på toppen i helsehierarkiet - legene. Jobben vår var enkel: Identifisere en mulighet, teste ideen flere ganger, så publisere resultatene, som til slutt kunne tas i bruk av leger og helsemyndigheter. Og endelig, i enden av prosessen, kunne pasientene også få dra nytte av en trygg og effektiv teknologi, sier hun.

Powered by Labrador CMS