Legemidler og biotek

Forxiga (dapagliflozin) har nådd alle primære og sekundære endepunkter i en fase 3 studie av pasienter med kronisk nyresykdom, med og uten type 2 diabetes.

Forxiga når alle endepunkter i stor nyrestudie

I mars stoppet AstraZeneca en fase III-studie med Forxiga etter å ha sett en “oppsiktsvekkende effekt” hos pasienter med kronisk nyresykdom. Nå har det britiske legemiddelselskapet analysert dataene og hevder at Forxiga oppfylte alle primære og sekundære endepunkter.

Publisert

I en pressemelding bekrefter studien at Farxiga (dapagliflozin), en SGLT2-hemmer som blir brukt til å behandle voksne med diabetes type 2, reduserte forverringen av nyrefunksjonen og dødsrisikoen signifikant hos personer med kronisk nyresykdom. Legemidlet hadde effekt uavhengig av om pasientene hadde diabetes type 2 eller ikke.

Det gjør Forxiga til det første legemidlet som signifikant reduserer dødsrisikoen for enhver årsak i denne pasientgruppen, skriver AstraZeneca i pressemeldingen.

Studien heter DAPA-CKD (The Dapagliflozin And Prevention of Adverse outcomes in Chronic Kidney Disease) som er den første studien som undersøker effekt og sikkerhet av en SGLT2-hemmer hos pasienter med kronisk nyresykdom, med og uten type 2 diabetes.

"Et vendepunkt i behandlingen av kronisk nyresykdom"

Da vi snakket med overlege og professor ved Oslo Universitetssykehus Trond Geir Jenssen i april da DAPA-CKD studien ble stoppet, sa han at Forxiga kan være et vendepunkt i behandlingen av kronisk nyresykdom.

- Dersom behandlingen er like effektiv blant de som ikke har diabetes 2, som hos de med diabetes, ser vi i møte en ny behandlingsmulighet ved kronisk nyresykdom generelt. Vi fikk en mistanke om dette allerede fra positive resultater i studier på pasienter med diabetes type 2. Vi vet nemlig ut fra epidemiologiske studier at opptil halvparten av disse pasientene har en ikke-diabetisk årsak til sin nyresykdom. Dette kan vise seg å være en «game-changer» i behandlingen av kronisk nyresykdom, sa Trond Geir Jenssen.

AstraZenecas SGLT2-diabeteslegemiddel har vist seg å være et svært effektivt legemiddel som kan brukes i behandlingen av en rekke diagnoser. Det fikk nylig en indikasjonsutvidelse i Europa for behandling av utilstrekkelig kontrollert diabetes type 1 som tillegg til insulin. Og i disse dager holder Statens legemiddelverk på å vurdere en indikasjonsutvidelse for Forxiga til behandling av symptomatisk hjertesvikt med redusert pumpefunksjon.

Kronisk nyresykdom

Kronisk nyresykdom er en alvorlig, progressiv tilstand definert ved nedsatt nyrefunksjon som rammer nesten 700 millioner mennesker over hele verden, og mange av dem ikke er diagnostisert. Tilstanden er forbundet med betydelig pasientmorbiditet og en økt risiko for kardiovaskulære hendelser, og det er begrensede behandlingsmuligheter, skriver AstraZeneca.

Studien presenteres på en konferanse

AstraZeneca har foreløpig ikke gått ut med spesifikke data, men skriver, at de vil bli presentert på en legemiddelkonferanse.

4245 pasienter med kronisk nyresykdom med eller uten diabetes type 2 deltok i den randomiserte, dobbeltblinde studien. Den ene halvdelen av pasientene fikk Forxiga 10 mg daglig, mens kontrollgruppen fikk standard behandling. Studiens primære endepunktet er forverring av nyrefunksjon eller død.

Powered by Labrador CMS