Forskning

MS er trolig forårsaket av infeksjon med Epstein-Barr-viruset (EBV). EBV forårsaker kyssesyke (mononukleose), og den som blir smittet av EBV, bærer på det resten av livet. Bildet er fra studien.

Ny studie: Harvard-forskere knytter MS til kyssesyke

– Den nevrologisk sykdommen multippel sklerose (MS) er trolig forårsaket av infeksjon med Epstein-Barr-viruset (EBV), ifølge en studie ledet av forskere fra Harvard T.H. Chan School of Public Health. EBV forårsaker kyssesyke (mononukleose), og den som blir smittet av EBV, bærer på det resten av livet. Studien inkluderte 10 millioner deltakere

Publisert

Forskernes studie, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science ser dermed ut til å sette sluttstrek under en hypotese som lenge har vært vanskelig å bevise, og som ønskes velkommen av eksperter som sier man nå bør dreie fokus over på å hindre sykdommen og på å finne behandlingsmetoder.

– Dette er den første studien som med overbevisning gir bevis for denne sammenhengen, sier Alberto Ascherio, professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard Chan School, og hovedforfatter bak studien.

Epstein-Barr virus forårsaker kyssesyke

– Dette er et stort skritt fordi studien antyder at flesteparten av MS-tilfellene kunne ha blitt hindret ved å stanse EBV-infeksjon, og at fokusering på EBV kan lede til oppdagelsen av en kur mot MS, sier han videre.

EBV (Epstein-Barr virus) forårsaker kyssesyke (mononukleose), og den som blir smittet av EBV, bærer på det resten av livet.

Studie med 10 millioner deltakere

MS er en kronisk inflammatorisk sykdom i sentralnervesystemet som angriper myelinskjedene som beskytter nevroner i hjernen og ryggmargen. Årsaken er ikke kjent, men en av de mest mistenkte er EBV, et herpesvirus som kan forårsake smittsom mononukleose og etablerer en latent, livslang infeksjon hos verten.

Å etablere en årsakssammenheng mellom viruset og sykdommen har imidlertid vært vanskelig fordi EBV infiserer omtrent 95 % av voksne, mens MS er en relativt sjelden sykdom, og utbruddet av MS-symptomer begynner omtrent 10 år etter EBV-infeksjon. For å fastslå sammenhengen mellom EBV og MS, utførte forskerne en studie blant mer enn 10 millioner unge voksne i aktiv tjeneste i det amerikanske forsvaret og identifiserte 955 som ble diagnostisert med MS i løpet av tjenesteperioden.

Forskerteamet analyserte serumprøver tatt hvert annet år av soldatene og bestemte deres EBV-status på tidspunktet for første prøve og korrelasjonen mellom EBV-infeksjon og MS-diagnose under tiden de tjenestegjorde i forsvaret. I denne kohorten økte risikoen for MS 32 ganger etter infeksjon med EBV, men var uendret etter infeksjon med andre virus. Serumnivåer av nevrofilament lett kjede, en biomarkør for nervedegenerasjon typisk ved MS, økte først etter EBV-infeksjon. Funnene kan ikke forklares med noen kjent risikofaktor for MS og viser at EBV er den viktigste årsaken til MS.

På verdensbasis har rundt 2,8 millioner personer MS, en betennelsessykdom som ødelegger beskyttelsen som omslutter nerveceller i hjernen og ryggraden, som fører til blant annet problemer med syn, balanse og bevegelsesevne.

Vil utvikle mRNA-vaksine mot EBV

Denne måneden startet legemiddelselskapet Moderna en klinisk studie knyttet til utviklingen av en mRNA-vaksine mot EBV, en utvikling som kan få ny betydning, sett i lys av den nye studien.

Dette er MS

Multippel sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Nervetråder fra nervecellene i sentralnervesystemet er kledd i en isolasjonskappe (myelinskjede) som gjør at signalene ledes raskere mellom sentralnervesystemet og resten av kroppen.

Ved MS blir selve ledningssytemet, både myelinskjeden og selve nervetrådene i hjernen og ryggmargen skadet. Dette gjør at nervesignalene forstyrres eller blokkeres.

Powered by Labrador CMS