Forskning

Nobelförsamlingens sekretær Thomas Perlmann presenterte mandag årets vinnere av nobelprisen i fysiologi eller medisin.

Nerveforskning belønnes med nobelpris i medisin

De amerikanske forskerne David Julius og Ardem Patapoutian får nobelprisen i medisin for oppdagelsen av nervesensorer for temperatur og berøring.

Publisert

Resultatene beskrives som banebrytende av Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Evnen til å oppfatte varme, kulde og berøring er avgjørende for vår overlevelse og er en forutsetning for å oppleve og tolke verden rundt oss. I vårt daglige liv tar vi disse sanseinntrykkene for gitt, men hvordan oversettes temperatur og trykk til nervesignaler?

– Oppdagelsene utgjorde startskuddet for en rask utvikling som innebærer at vi nå forstår hvordan fornemmelsen av varme, kulde og ulike mekaniske stimuli kan oppstå i nervesystemet vårt, heter det i begrunnelsen.

– I dagliglivet tar vi disse sanseinntrykkene for gitt. Men hvordan oversettes temperatur og trykk til nervesignaler? Årets nobelprisvinnere har besvart dette spørsmålet.

Chilipepper

Julius (65) er professor ved University of California i San Francisco, mens Patapoutian er professor ved Scripps Research, et forskningsinstitutt som også ligger i California.

På slutten av 1990-tallet studerte Julius stoffet kapsaicin, som finnes i chilipepper, for å identifisere nervesensorer som gjør det mulig for huden å respondere på varme.

I fjor mottok de to amerikanerne den norske Kavliprisen for forskningen på nerveimpulser. De har «frembrakt ny innsikt i fysiologi og sykdom hos mennesker», het det den gang i begrunnelsen som ble offentliggjort av Kunnskapsdepartementet.

Barføtt på gresset

Prisen i fysiologi eller medisin er den første som er kunngjort av årets nobelpriser. Det er Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet som utpeker vinnerne av denne prisen.

Den består av nobelmedaljen i gull og 10 millioner svenske kroner som deles mellom de to vinnerne.

Uavhengig av Julius' forskning har Patapoutian oppdaget sensorer i celler som responderer på press og mekaniske stimuli. Uten denne typen sansing ville vi ikke kjent gresset under føttene når vi går barbeint ute om sommeren, påpeker Nobelförsamlingen.

Arbeidet med å velge ut årets vinnere har pågått samtidig som verden har vært rammet av koronapandemien. Nobelförsamlingen valgte likevel å følge Kavli-juryens eksempel og belønne forskning på nerveimpulser – og ikke forskere som har jobbet med virus.

David Julius Foto: Nobelprize.org

David Julius

David Julius ble født i 1955 i New York, USA. Han tok sin doktorgrad i 1984 fra University of California, Berkeley og fullførte deretter postdoktoropplæring ved Columbia University i New York. Siden 1989 har David Julius forsket ved University of California, San Francisco, hvor han nå er professor.

Ardem Patapoutian. Ardem Patapoutian

Ardem Patapoutian

Ardem Patapoutian ble født i 1967 i Beirut, Libanon. Som ung flyttet han fra det krigsherjede Beirut til Los Angeles, USA. Han tok doktorgraden i 1996 fra California Institute of Technology, Pasadena, California og fullførte deretter postdoktoropplæring ved University of California, San Francisco. Siden 2000 har han forsket på Scripps Research, La Jolla, California, hvor han nå er professor. Han er Howard Hughes Medical Institute

Powered by Labrador CMS