Legemidler og biotek

En tidligfasestudie med kreftvaksinen UV1 nådde sitt primære endepunkt og dokumenterer at behandlingen er sikker og godt tolerert. Den viste også lovende tegn på klinisk respons ved at den ser ut til å forsterke effekten av immunterapien Keytruda.

Ultimovacs med lovende overlevelsesdata på pasienter med føflekkreft som fikk kreftvaksinen UV1 i kombinasjon med immunterapi

Ultimovacs har nå gått ut med de første dataene fra en fase I studie der 20 ikke tidligere behandlede pasienter som har malignt melanom med spredning fikk en kombinasjonsbehandling bestående av MSDs immunterapi Keytruda (pembrolizumab) og Ultimovacs sin kreftvaksine UV1. – Studien viser at vaksinen er trygg i bruk og tyder på at den klarer å forsterke effekten av immunterapien.

Publisert

Det forteller Jens Bjørheim som er medisinsk sjef i Ultimovacs til HealthTalk.

God sikkerhetsprofil

Studien nådde sitt primære endepunkt og dokumenterer at behandlingen er sikker og godt tolerert. Den viste også lovende tegn på klinisk respons ved at den ser ut til å forsterke effekten av immunterapien.

-Det viktigste resultatet av denne studien er at vi har dokumentert at UV1 sammen med immunterapien pembrolizumab er godt tolerert.

Det er grundig dokumentert at pembrolizumab som monoterapi har god effekt på pasienter med malignt melanom med spredning. Vår vaksine skal forsterke denne effekten, og da er det sentralt å slå fast at pasientene ikke må avbryte behandlingen med immunterapi på grunn av at vår vaksine gir bieffekter. UV1-vaksinen er derfor en god kombinasjonspartner, sier Bjørheim.

Pembrolizumab er et monoklonalt antistoff som hemmer visse signalveier i kroppens eget immunsystem. Effekten kan sammenlignes med fjerning av «bremsene» på immunsystemets T-celler. Den universelle kreftvaksinen UV1 aktiverer immunsystemets T-celler til å gjenkjenne og sette i gang en immunrespons mot kreftceller som uttrykker telomerase. Telomerase finnes i om lag 80% av all kreft.

Skal presenteres på internasjonal kreftkonferanse

Ultimovacs vil publisere mer komplette data fra denne studien på en konferanse i løpet av første halvdel 2021. Det betyr at studien enten blir presentert på AACR eller verdens største kreftkonferanse ASCO, hvis den blir antatt.

Studien omfatter også 10 andre pasienter som fikk en høyere dose med kreftvaksinen. Dataene fra denne pasientkohorten vil være klare høsten 2021.

I tillegg til denne studien er Ultimovacs i gang med flere fase II studier av den universelle kreftvaksinen UV1 og andre typer immunterapi. Du kan lese om disse studiene nederst i denne artikkelen.

Nyheten gjorde at Ultimovacs-aksjen steg med 16,4 prosent etter tre timers handel på Oslo Børs.

Immunterapi er standardbehandlingen

I dag får norske pasienter med føflekkreft i stadium III og IV tilbud om immunterapi. Stadium III innebærer at føflekken har spredd seg til lymfeknuter nær melanomet. Stadium IV betyr at føflekken har spredd seg til indre organer.

I Norge er nivolumab (Opdivo) førstevalget etter LIS-anbud og pasientene kan også få immunterapikombinasjonen nivolumab og ipilimumab (Yervoy), som har større effekt enn kun én immunsjekkpunkthemmer.

Pembrolizumab - som Ultimovacstudien brukte i kombinasjon med kreftvaksinen UV1 - er også godkjent for bruk i norske sykehus.

Om lag 50 prosent av pasientene responderer imidlertid ikke på immunterapi og det forskes på ulike kombinasjonsbehandlinger som kan forsterke effekten av immunterapi.

Klinisk respons

Bjørheim har tro på at deres universelle kreftvaksine vil gjøre at flere pasienter med malignt melanom vil respondere på immunterapi. De første dataene fra fase I studien tyder på at det er en god klinisk respons. Overlevelsesdataene (overall survival rate, OS) er på 85 % etter 12 måneder og median progresjonsfri overlevelse ble ikke nådd. Det vil si at flere enn halvparten av pasientene ikke fikk tilbakefall av kreftsykdommen etter ett år.

Jens Bjørheim forteller at pasientene som ble behandlet i denne studien kan sammenlignes med pasienter behandlet i en stor fase III studie av pembrolizumab alene, den såkalte KEYNOTE-006 studien. Den studien viser at:

  • Overlevelsesdataene (OS) er 68 % etter 12 måneder (pasienter som får pembrolizumab hver tredje uke)
  • Median progresjonsfri overlevelse er på 11,6 måneder. Dette betyr at innen 11,6 måneder etter behandling hadde halvparten av pasientene fått tilbakefall av kreftsykdommen

-Det er imidlertid viktig å generelt være varsom med å trekke bastante konklusjoner av effektdatene fra en ikke-randomisert studie med få pasienter og å sammenlikne effektdata mellom to studier, advarer Bjørheim.

- Vi blir likevel oppmuntret når vi sammenligner dataene fra KEYNOTE-006 med våre data, og vi ser frem til ytterligere dataavlesninger de neste årene, sier han.

Når det gjelder sikkerhetsprofilen mener Bjørheim at resultatene er lovende, og bekrefter det selskapet har sett i tre tidligere fase-I studier som har gått ved Radiumhospitalet, der UV1 har blitt gitt enten alene eller i kombinasjon med ipilimumab, som er en immunsjekkpunkthemmer av typen CTLA4.

- Sikkerhetsprofilen som hittil er observert i denne første kohorten på 20 pasienter er i samsvar med de lovende sikkerhetsprofilene som ble sett i våre tidligere fase-I studier. For den videre utviklingen av vaksinen er det viktig å demonstrere at UV1 kan kombineres med forskjellige klasser av immunterapier uten å gå på bekostning av sikkerheten, sier Jens Bjørheim.

Bjørn Rune Gjelstens Gjelsten Holding står oppført med 19,3 prosent av aksjene i selskapet, Stein Erik Hagen-selskapet Canica har 7,8 prosent.

Andre store aksjonærer er universitets- og sykehusselskapet Inven2, Anders Wilhelmsen-familiens Watrium samt Sundt-familien.

Flere fase II studier

I tillegg til denne studien er Ultimovacs i gang med flere fase II studier av den universelle kreftvaksinen UV1 og andre typer immunterapi:

  • INITIUM-studien er en Ultimovacs-sponset randomisert studie som undersøker effekten av å kombinere UV1 med sjekkpunkthemmerne ipilimumab (CTLA4 – hemmer) og nivolumab (PD-1 hemmer) i 154 pasienter med malignt melanom med spredning. Halvparten vil få UV1 og sjekkpunthemmerne nevnt over, de andre vil kun få sjekkpunkthemmerne. Studien behandlet første pasient i juni 2020. Data på endepunkt av studien, som er progresjonsfri overlevelse, er planlagt å foreligge i andre halvår 2022. Studien går i USA og Europa, inkludert Norge.
  • NIPU-studien er en randomisert studie sponset av Oslo universitetssykehus. Den undersøker effekten av UV1 i kombinasjon med sjekkpunkthemmerne nivolumab og ipilimumab i pasienter med mesoteliom, kreft i lungehinnen. Første pasient ble behandlet i juni. Studien skal innrullere 118 pasienter, hvorav halvparten får UV1 og sjekkpunthemmerne nevnt over, de andre vil kun få sjekkpunkthemmerne. Studien skal gå i Norge, Sverige, Danmark, Spania og Australia, og avlesing av data på endepunkt av studien, som er progresjonsfri overlevelse, er planlagt å foreligge i andre halvår 2022. Studien går i samarbeid med Bristol Myers Squibb og Ultimovacs.
  • En tredje fase II studie vil undersøke effekten av kreftvaksinen UV1 i en annen type kreftform enn de andre fase II studiene nevnt over, med behandlinger som brukes som standard mot denne kreftformen. Ultimovacs vil gi UV1 og et større farmaselskap skal gi sin behandling til den kliniske utprøvingsgruppen som sponser studien.

Telomerase

Telomerase er et enzym som er i stand til å syntetisere repeterte DNA-sekvenser som sitter på enden av kromosomene (telomerer). Ved hver celledeling vil endestykkene på kromosomene forkortes og telomerase må dermed danne nye telomer-sekvenser for at endestykkene ikke skal bli forkortet. Telomeraseaktivitet er også til stede i de fleste immortaliserte (udødelige) cellelinjer og i kreftcellelinjer. Det er også vist at mer enn 85 prosent av alle invasive kreftsvulster har telomeraseaktivitet. Dette tyder på at aktivering av telomeraseenzymet ofte er et viktig trinn i kreftutviklingen.

Kilde: Store medisinske leksikon

– Studien viser at vaksinen er trygg i bruk og tyder på at den klarer å forsterke effekten av immunterapien, sier Jens Bjørheim som er medisinsk sjef i Ultimovacs.

Melanom inndeles i stadier

Føflekkreft oppstår når pigmentceller i huden gjennomgår en forandring som gjør dem til kreftceller. Melanom deles gjerne inn i følgende varianter:

  • Stadium I: Føflekken (melanomet) er begrenset kun til huden
  • Stadium II: Føflekken har vokst ned i underliggende vev
  • Stadium III: Føflekken har spredd seg til lymfeknuter nær melanomet
  • Stadium IV: Føflekken har spredd seg til indre organer.

Kliniske studier

Fase I kliniske studier er første forsøk med et nytt legemiddel på mennesker. Det er vanligvis et lite antall (10-100) friske, frivillige forsøkspersoner. Hensikten er å dokumentere metabolisme, farmakologi, toleranse og tidlig effekt. Ved alvorlige sykdommer som f.eks. kreft testes nye substanser direkte på pasienter i denne fasen.

Fase II kliniske studier er med et begrenset antall pasienter (50-500 stk) med aktuell sykdom/tilstand. Målet med fase II studier er å avgjøre når, hvordan og i hvor store doser legemiddelet kan gis, samt preliminære effekt- og sikkerhetsdata.

Fase III kliniske studier er med mange pasienter, gjerne flere tusen. Målet med fase III studier er å dokumentere effekt og sikkerhet ved den aktuelle indikasjonen, som skal danne grunnlag for preparatomtalen/SPCen og en markedsføringstillatelse .

Opdivo og Yervoy

Yervoy (Ipilimumab) er et monoklonalt CTLA-4 antistoff som spiller en avgjørende rolle i reguleringen av kroppens naturlige immunforsvar. Når Yervoy blokkerer denne aktiviteten, blir kroppens naturlige immunsystem styrket for å kunne angripe og bekjempe kreftcellene.

PD-1 hemmeren Opdivo (Nivolumab) er et antistoff (en type humant protein) som virker mot kreftceller ved å hindre/blokkere dem fra å binde seg til- og aktivere PD-1 (et molekyl i kroppen). Dersom kreftcellene binder seg til PD-1 vil det hemme immunforsvaret. Nivolumab hjelper kroppen med å reaktivere immunforsvaret og til å bekjempe kreftcellene.

Både Opdivo og Yervoy er godkjent i Norge for behandling av føflekkreft med spredning. Dersom man kombinerer disse to medikamentene har man i kliniske studier sett bedre resultater enn når de gis hver for seg. Behandling med Opdivo kombinert med Yervoy forårsaker oftere og mer alvorlige bivirkninger enn om stoffene gis hver for seg.

Kilde: Kreftlex

Powered by Labrador CMS