Farget elektronmikrografi av apekoppeviruspartikler (blågrønn) dyrket og renset fra cellekultur. Fedag ble det kjent at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet klassifiserer apekopper som en allmennfarlig smittsom sykdom

FHI kan ta i bruk beredskapslager til vaksinasjon av apekopper

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått klarsignal fra Helse- og omsorgsdepartementet for å bruke vaksiner fra beredskapslageret til vaksinasjon av apekopper.

Det vil skje i påvente av nye vaksiner mot apekopper, opplyser FHI.

– Folkehelseinstituttet starter dermed med praktiske forberedelser av dette, med sikte på å kunne distribuere vaksiner mot apekopper, fra mandag 8 august. Da vil også øvrig praktisk informasjon til kommuner og øvrige målgrupper følge, kommer det fram i pressemeldingen.

Det ble fredag kjent at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet klassifiserer apekopper som en allmennfarlig smittsom sykdom.

– Hovedårsaken til at vi gir denne anbefalingen, er at det vil sikre pasienter med apekopper viktige rettigheter så som gratis konsultasjon, testing og behandling, opplyste assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

Norge er forespeilet å få 1.400 vaksiner til bruk i forbindelse med utbruddet av apekopper. Vaksinene er forventet å komme til Norge i løpet av august

På bakgrunn av anbefalingen har Helse- og omsorgsdepartementet fredag sendt ut et forslag på høring om å endre forskrift om allmennfarlige smittsomme sykdommer, slik at apekopper klassifiseres som en allmennfarlig smittsom sykdom, opplyser departementet fredag.

Powered by Labrador CMS