Det ligger nå 200 pasienter på sykehus i Norge med covid-19 som hovedårsak.
Det ligger nå 200 pasienter på sykehus i Norge med covid-19 som hovedårsak.

FHI: Frykter like mange koronainnleggelser som i vinter

I ukene framover er det mulig at innleggelsestallene vil bli like høye som i vinter, skriver Folkehelseinstituttet i en risikovurdering. FHI anbefaler en fjerde dose mot koronaviruset til eldre over 75 år.

Publisert Sist oppdatert

I rapporten skriver FHI at de nå ser en ny økning av epidemien drevet av svekket befolkningsimmunitet og framvekst av BA.5-undervarianten av omikron etter at vinterbølgen var over i mai.

– Vi er usikre på hvor stor denne økningen blir. Befolkningens immunitet og atferd samt sesongeffekter som varme og sol vil være med på å påvirke situasjonen fremover, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen i FHI i en pressemelding.

Øker og øker

Ifølge FHI er det sannsynlig at det blir noen uker der innleggelser blant eldre vil øke. Når samfunnet vender tilbake til normal aktivitet i september, kan det komme en ny økning, advarer FHI.

FHI antar at antallet nye sykehusinnleggelser for covid-19 trolig vil øke noen få uker til. Det er mulig at de ukentlige innleggelsestallene blir like høye som i vinter før nedgangen kommer, skriver de i rapporten.

Antallet sykehusinnleggelser per uke for covid-19 har økt fra 78 i uke 20 til 263 i uke 25. Det ligger nå 200 pasienter på sykehus i Norge med covid-19 som hovedårsak.

Fjerde dose

Omikron-undervarianten BA.5 er nå dominerende, og den har større spredningsevne enn andre varianter fordi den har større evne til å omgå immuniteten fra tidligere vaksinasjon og infeksjon.

I befolkningen er det mellom 40 og 70 prosent som har hatt covid-19 minst én gang, men andelen er lavest blant de eldre.

Eldre over 75 år vil bli anbefalt en fjerde vaksinedose i sommer og andre eldre og risikogrupper til høsten.

– Det er lenge siden de eldste fikk forrige oppfriskningsdose. Derfor er det behov for å vaksinere de mest sårbare innbyggerne våre, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Folkehelseinstituttets overvåking viser at smitten øker. De nye rådene er basert på råd fra instituttet, som regjeringen nylig har fått.

– Vaksinering av mange midt i ferien vil være krevende for en del kommuner. Jeg vil derfor understreke at vaksineringstempoet må tilpasses kommunenes kapasitet, sier Kjerkol.

I pressemeldingen fra regjeringen står det at sykehjemsbeboere og personer over 80 år bør prioriteres først i vaksinekøen. Men kommunene gis rom til å finne løsninger lokalt for å gi flest mulig i målgruppen et tilbud.

Kommunene må også planlegge for å kunne tilby ny oppfriskningsdose til personer fra 65 år fra 1. september. Dette gjelder også for personer med underliggende sykdommer.

Regjeringen understreker at pandemien er uforutsigbar, og at kommunene må fortsatt være forberedt på at det kan komme endringer når det gjelder oppstart av vaksinasjon av disse gruppene og andre grupper.

Staten dekker kostnader til gjennomføring av vaksinasjonsprogrammet.

Powered by Labrador CMS