Legemidler og biotek

Ny intensiv kombinasjonsbehandling med eksisterende legemidler øker overlevelsen hos pasienter med prostatakreft

Å intensivere behandlingen ved å legge til Zytiga (abirateron) og prednison til standardbehandlingen forlenget overlevelsen for pasienter med hormonsensitiv prostatakreft.

Publisert

Det viser resultatene fra PEACE-1 og STAMPEDE-studiene som søndag ble presentert på et presidential symposium på ESMO 2021.

- Disse funnene har potensiale til å bli implementert i behandlingen av pasientene umiddelbart siden vi ikke trenger å vente på godkjenning av et nytt legemiddel. Det sier dr. Maria De Santis som er avdelingsoverlege innen uroonkologi på på Charité Universitätsmedizin i Berlin etter at studien ble presentert.

Bør sette inn mer intensiv behandling

- De klart positive resultatene er betryggende og bør overbevise pasienter og leger at man bør intensivere behandlingen av pasienter med metastatisk og høyrisiko lokalavansert hormonsensitiv prostatakreft i en tidlig fase av behandlingen. Jeg forventer at denne intensive behandlingen implementeres som en standardbehandling, sier hun.

PEACE-1

PEACE-1 studien så på behandlingen av menn med metastatisk kastrasjonssensitiv prostatakreft (mCSPC). 1173 pasienter deltok i studien.

For menn med metastatisk prostatakreft har androgen deprivasjonsterapi (ADT) vært standardbehandlingen i flere tiår. I 2015, ble det dokumentert at kjemoterapien docetaxel forbedret overlevelsen når den ble lagt til ADT, og i 2017 ble det dokumentert at Zytiga - et neste generasjon hormonlegemiddel - forbedret overlevelsen ytterligere når det ble lagt til ADT. Frem til nå var det det imidlertid udokumentert om bare ett eller begge legemidlene burde legges til ADT for å oppnå best mulig behandlingsresultat.

PEACE-1 fant at å bruke de tre legemidler sammen - ADT, docetaxel og Zytiga - er bedre enn bare to hos menn med metastatisk prostatakreft (mHSPC), ikke bare for å utsette kreftprogresjon (PFS), men også for å forlenge livet (OS). Da Zytiga og prednison ble lagt til ADT og docetaxel, opplevde menn ytterligere 25% reduksjon i risiko for død sammenlignet med ADT og docetaxel alene.

- PEACE-1 er den første studien som fastslår at trippelbehandling bør tilbys pasientgruppen, spesielt de med som har de mest aggressive kreften - de med flere metastaser. Dessuten var bivirkningene stort sett milde, med svært få alvorlige bivirkninger. Det sier professor Karim Fizazi som er studiens førsteforfatter. Han er medisinsk onkolog på institutt Gustave Roussy ved Universitetet i Paris-Saclay.

For første gang kan denne pasientgruppen forvente å leve mer enn fem år

Fizazi påpeker at for menn som har metastatisk prostatakreft med høy tumorbyrde (definert som antall- og størrelse på metastasene) ga trippelbehandlingen som ble brukt i PEACE-1 studien 2,5 ekstra år uten kreftprogresjon og omtrent 18 ekstra levemåneder.

- For første gang kan disse mennene forvente å leve mer enn fem år, mens før 2015 var medianoverlevelsen mindre enn tre år. I 2022 vil alle de tre legemidlene være generiske noe som vil redusere prisene radikalt og forbedre tilgangen for pasienter over hele verden, sier han.

Fizazi påpeker at studien fremover vil se mer på effekten hos menn med metastatisk prostatakreft som har lav tumorbyrde for å nøyaktig vurdere

overlevelseseffekten.

- Trippelbehandlingen utsatte klart kreftprogresjonen (PSF) hos disse pasientene, men vi trenger mer tid til å avgjøre om behandlingen også forbedrer overlevelsen. Dette gjelder også rollen til lokal strålebehandling rettet mot primærsvulsten der vi trenger lengre oppfølging av pasientene i studien for å avdekke om og hvordan vi best kan kombinere stråling med systemiske behandlinger, sier han.

STAMPEDE-studien

STAMPEDE-studien fokuserte på prostatakreftpasienter med ikke-metastatisk (ingen spredning synlig på konvensjonelle skanninger), men høy risiko for spredning. Omtrent 20% av oppdaget prostatakreft er av typen høyrisiko ved diagnosetidspunktet, men står for de fleste tilbakefallene og følgelig også de fleste dødsfallene i denne populasjonen.

ADT-behandling ble gitt i to eller tre år - og når denne behandlingen ble kombinert med lokal strålebehandling mot prostata og bekken, økte forventet overlevelse. Å legge til behandlinger som docetaxel kjemoterapi har vist å forlenge tiden til tilbakefall, men forlenget ikke forventet levetid.

Studien fant at etter seks år oppnådde menn som hadde fått denne standardbehandlingen pluss Zytiga (abirateron) og prednison i to år en forbedring i metastasefri overlevelse fra 69% til 82%, en forbedring i total overlevelse fra 77% til 86% og en forbedring i prostatakreftspesifikk overlevelse fra 85% til 93% - sammenlignet med standardbehandling alene.

- Basert på disse resultatene bør det vurderes å gi alle menn som har høyrisiko ikke-metastatisk prostatakreft en toårs behandling med Zytiga. Dette vil innebære flere sykehusbesøk i løpet av denne perioden for å administrering legemidlet, men ved å redusere tilbakefall, kan det redusere den totale belastningen for både pasienter og helsevesenet. Det sier studiens førsteforfatter professor Gerhardt Attard ved University College London.

Attard bemerker at mer informasjon er nødvendig for å fastslå den optimale lengden på AAP -behandlingen ( abiraterone acetate pluss prednison). - Vi studerte ikke forskjellige varigheter i behandlingen med Zytiga og prednison, så administrering av AAP for en kortere tid kan være minst like god og lengre behandling kan være enda mer effektiv, sier han.

I en konklusjon om resultatene fra STAMPEDE og PEACE-1 sa De Santis:

- Overlevelsesfordelen som ble vist i PEACE-1 er en klar forbedring og kommer på toppen av de fremskrittene som nylig har skjedd for pasienter med metastatisk hormonsensitiv prostatakreft. Når det gjelder de ikke-metastatiske pasientene i STAMPEDE, er dette en helt ny pasientgruppe som ikke har blitt inkludert i andre publiserte kliniske studier. Å legge til systemisk behandling med AAP i minst to år i denne pasientgruppen vil endre behandlingsstrategien som har vært ADT pluss eller minus strålebehandling til mange år.

Powered by Labrador CMS