Legemidler og biotek

- Studieresultatene viser at edoxaban (Lixiana) kan overveies som behandlingsalternativ til Marevan for atrieflimmer-pasienter med alvorlig aortastenose etter vellykket TAVI, men med den noe overraskende ulempe at den har flere blødningskomplikasjoner enn Marevan, sier kardiologiprofessor Dan Atar

Edoxaban når primært endepunkt men overbeviser ikke helt i TAVI-setting

Det er fremdeles uavklart om NOAK-er er bedre enn Marevan for å behandle AF-pasienter som har gjennomgått en vellykket kateterbasert implantasjon av aortaklaffer (TAVI).

Publisert

Slik oppsummerer kardiologiprofessor Dan Atar resultatene fra ENVISAGE-TAVI AF som i dag ble presentert på den store europeiske kardiologikonferansen ESC.

- Studieresultatene viser at edoxaban (Lixiana) kan overveies som behandlingsalternativ til Marevan for atrieflimmer-pasienter med alvorlig aortastenose etter vellykket TAVI, sier Dan Atar, men med den noe overraskende ulempe at den har flere blødningskomplikasjoner enn Marevan.

Les alle nyhetene fra ESC her.

Envisage TAVI AF studien sammenlignet effekten av behandling med blodfortynneren Lixiana (edoksaban) mot standardbehandlingen med vitamin K-antagonisten Marevan (warfarin) hos pasienter med atrieflimmer som har gjennomgått en vellykket kateterbasert implantasjon av aortaklaffer (TAVI/TAVR). Primære endepunkter var en sammensetning av dødsfall av alle årsaker, tromboemboliske hendelser og/eller større blødninger.

Studien inkluderte 1426 pasienter som hadde hjerteflimmer og hadde nylig gjennomgått en TAVI. Pasientene ble fulgt opp i over 2 år.

Nådde sitt primære endepunkt

Studien nådde sitt primære endepunkt som var at Lixiana ikke er dårligere enn Marevan målt etter en sammensetningen av kliniske uønskede hendelser, men det var numerisk flere Lixiana-pasienter som opplevde store blødninger en de som ble behandlet med Marevan.

Kliniske uønskede hendelser var død av alle årsaker, hjerteinfarkt, iskemisk slag, systemisk tromboembolisme, ventiltrombose og større blødninger. Dette oppstod hos 170 Lixianabehandlede pasienter (17,3% per år) og hos 157 Marevan-behandlede pasienter (16,5% per år). Store blødninger forekom hos 98 Lixiana-pasienter og 68 Marevan-pasienter (henholdsvis 9,7% mot 7,0% per år) - et resultat som ikke var signifikant.

- TAVI er et etablert behandlingsalternativ for pasienter med alvorlig aortastenose, inkludert de med atrieflimmer og flere komorbiditeter, legger Atar til.

Her kan du se en presentasjonen av ENVISAGE-TAVI gjort av studiens førsteforfatter dr. George Dangas fra Mount Sinai Hospital i New York under en hot line session på ESC i går.

Viktig å forebygge mot atrieflimmer

Omtrent en tredjedel av pasientene som gjennomgår TAVI har enten allerede eksisterende AF eller utvikler det etter inngrepet, og har dermed en indikasjon på oral antikoagulasjon for å forhindre hjerneslag, noe som kan være en ødeleggende komplikasjon etter TAVI. ENVISAGE-TAVI AF viser at behandling med Lixiana kan overveies til denne høyrisikopopulasjonen av AF-pasienter etter TAVI, sier Atar, men med nøye oppfølging for mulige blødninger.

Til dags dato er dette den eneste store og statistisk drevne studien som sammenligner en DOAK med Marevan hos hjerteflimmerpasienter etter TAVI. Andre studier som har sett på antitrombotiske behandlinger etter TAVI (typisk Albyl-E eller Albyl og Clopidogrel) har bare hatt en begrenset andel av AF pasienter etter TAVI. Sub-gruppeanalyser på disse har imidlertid vist en akseptabel nytteverdi av for eksempel Eliquis (apiksaban) sammenliknet med Marevan i ATLANTIS- studien, sier Atar.

Behandling med blodfortynnere.

Leger kan gi pasienter medisin som kalles vitamin K -antagonist. Dette er en gruppe legemidler som brukes til å forebygge blodpropp. Den vanligste vitamin K-antagonisten i Norge er warfarin med handelsnavn Marevan. Moderne blodfortynnende legemidler som går under navnet NOAK (non-vitamin k-avhengige orale antikoagulantia). Disse har blitt det foretrukne førstevalget ved behov for antikoagulasjon. Et økende antall pasienter bytter fra warfarin til NOAK-preparatene Eliquis, Pradaxa, Xarelto eller Lixiana. Ifølge Reseptregisteret bruker nå flere pasienter NOAK enn warfarin.

Atrieflimmer (AF)

Atrieflimmer , også ofte kalt hjerteflimmer, er den hyppigste hjerterytmeforstyrrelsen og er knyttet til hjerneslag, hjertesvikt og sykehusinnleggelser. Atrieflimmer er en hjertesykdom som gjør at forkamrene i hjertet slår uregelmessig og raskere. Det er et vanlig hjerteproblem og så mange som 12 % over 75 år har diagnosen. Forekomsten øker med alder, og i løpet av livet utvikler 1 av 4 atrieflimmer.

Dette er TAVI

Kateterbasert implantasjon av aortaklaffer (TAVI), er erstatning av aortaklaffen med en biologisk protese satt inn ved bruk av et kateter hos pasienter med alvorlig aortastenose. TAVI kan i utgangspunktet foregå ved lett bedøvelse uten bruk av hjerte-lungemaskin. Implantatene er ekspanderbare og settes inn i den native aortaklaffen ved hjelp av et kateter.

TAVI har vært i bruk på norske sykehus i om lag 10 år. Inntil nylig var bruken begrenset til behandling av aortastenose hos pasienter som enten er uegnet for åpen klaffekirurgi eller har høy risiko for dødelighet eller komplikasjoner ved åpen kirurgi, men er nå også tatt i bruk for pasienter med alvorlig aortastenose og intermediær risiko ved kirurgi

kilde: FHI.

Powered by Labrador CMS