Kliniske studier

Flere overlever en hjertestans når privatpersoner som hadde fått opplæring i bruk av hjertestarter og hjerte-lungeredning ble tilkalt.
Flere overlever en hjertestans når privatpersoner som hadde fått opplæring i bruk av hjertestarter og hjerte-lungeredning ble tilkalt.

Flere overlever hjertestans når SMS-livreddere tilkalles

Flere overlever en hjertestans når privatpersoner som hadde fått opplæring i bruk av hjertestarter og hjerte-lungeredning ble tilkalt. Det viser en svensk studie som er presentert på årets European Society of Cardiology (ESC) konferanse.

Publisert

-Vår studie tyder på at når nødmedisinske tjenester samarbeider med legfolk som har fått opplæring i bruk av hjertestarter og hjerte-lungeredning , øker sannsynligheten for at personer som har fått hjertestans vil overleve.

Det fortalte studieforfatter Dr. Martin Jonsson ved Karolinska Institute, Stockholm, Sverige.

Hjertestans er forårsaket av en elektrisk funksjonsfeil i hjertet som får det til å slutte å slå og pumpe blod. Uten hjelp vil pasienten være død innen noen få minutter.

Bruk av hjertestarter gir hjertet et elektrisk sjokk slik at det begynner å slå igjen, mens hjerte -lungeredning (HLR) bruker brystkompresjoner og åndedrag for å flytte blod og oksygen rundt i kroppen.

Les alle nyhetene fra ESC her.

Studien undersøkte effekten av å tilkalle privatpersoner som hadde fått opplæring i bruk av hjerte- lungeredning og hjertestarter hadde effekt på 30-dagers overlevelse etter en hjertestans.

Studien inkluderte alle tilfeller av hjertestans som skjedde utenfor et sykehus i 2016 til 2019 i fire forskjellige land. Data fra de to mest folkerike regionene i Sverige (Stockholm, Västra Götaland) ble hentet fra det svenske HLR registrert. Informasjonen fra Nederland ble hentet i ARREST-databasen og Ticino Cardiac Arrest Registry ble brukt for Ticino i Sveits.

Systemet for utsendelse av privatpersoner med medisinsk opplæring var som følger: publikum registrere seg via en mobilapp eller på internett og får deretter opplæring. De blir deretter registrert i en database, og systemet sporer posisjonen deres. Når nødsenteret mottar et tips om en hjertestans, kan det medisinske personellet aktivere systemet. Hvis privatpersonen er i nærheten av hjertestansstedet, får de en varsel på appen med instruksjoner om å kjøre ut og utføre enten en HLR eller finne en AED.

Totalt ble 8.513 hjertestans inkludert i studien. I 3.410 tilfeller ble privatpersoner sendt til offeret ved hjelp av en smarttelefon mens det i 5.103 tilfeller ikke ble tilkalt SMS-livreddere.

Forskerne analyserte sammenhengen mellom tilkalling av privatpersoner og HLR, bruk av AED og 30-dagers overlevelse.

Analysene ble justert for alder, kjønn, beliggenhet, vitne til status,

legetjenestenes responstid og tidspunkt på dagen. Resultatene viste at når privatpersoner ble tilkalt , var det en 28 prosent høyere sjanse for at det ble igangsatt HLR, 56 prosent større sjanse for bruk av hjertestarter og 28 prosent høyere sannsynlighet for at pasienten var i live etter 30 dager.

-Vår studie viser fordelene med å inkludere allmennheten i beredskapen til en mistenkt hjertestans. Hvert sekund teller i denne situasjonen, og liv kan reddes raskt bruk av hjertestarter og HLR, avslutter Jonsson.

Powered by Labrador CMS