Forebygging

Koronaviruset

Viktig å gjøre bildediagnostikk på COVID-syke med etablert hjertesykdom og de i risikosonen

Hvor viktig er bildediagnostikk under og etter COVID infeksjon? Veldig viktig for de med etablert hjertesykdom og de i risikosonen, mener professor og leder av kardiologisk avdeling på Oslo Universitetssykehus Thor Edvardsen. Foredraget hans under den store europeiske hjertekongressen, ESC denne helgen dreide seg akkurat om dette og hvordan god bildediagnostikk kan forbedre pasientens prognose ved potensiell hjertesykdom.

Publisert

Foredraget handlet i all hovedsak om hvordan bruke bildediagnostikk ved covid og mistanke om hjertesykdom eller etablert hjertesykdom.

Les alle nyhetene fra ESC her

Få tilfeller i Norge

-Det er allerede godt kjent at om du har hjertesykdom og får covid så er prognosen dårligere.

Det forteller Thor Edvardsen. Han er professor ved Kardiologisk avdeling ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og avdelingsleder ved kardiologisk avdeling, Oslo Universitetssykehus.

Studier har også vist at det er mulig å få hjertesykdom av viruset, men ifølge Edvardsen er det heldigvis ikke så vanlig som mange først antok.

Men, som nevnt kan koronaviruset påvirke hjertehelsen til pasienten og da spesielt om pasienten allerede har en diagnose , eller er i risikogruppen for å utvikle hjerte-karsykdom. Så Edvardsen understreker hvor viktig det er at legene som behandler covid pasienter er klar over dette.

-Noe jeg gjerne vil få frem i foredraget mitt er hvor viktig det er å gjøre en undersøkelse av pasienten ved mistanke om hjertesvikt så de pasientene som har det, blir oppdaget.

Kan endre behandlingsplan

Edvardsen forteller at de har hatt veldig få tilfeller av pasienter som har utviklet hjertesvikt etter covid som ikke har hatt hjertesykdom fra tidligere forteller Edvardsen. Men understreker at:

-I de tilfellene hvor vi har oppdaget en hjertefeil så har vi endret behandlingsplan for to tredjedeler av de pasientene.

Dette viser hvor viktig det er å være klar over eventuelle hjerteproblemer, mener Edvardsen.

for noen vil trenge hjertesviktbehandling i tillegg til den behandlingen covid pasienter allerede vil motta.

-Disse feilene kan som oftest oppdages med en ultralydundersøkelse av hjertet, i noen tilfeller må det en MR til, men som oftest ikke.

Edvardsen vant Nasjonalforeningens hjerteforskerpris i 2021, nettopp for sitt arbeid med kardiologisk bildediagnostikk. Han har også ledet et senter for forskningsdrevet innovasjon i 8 år, nemlig Center for Cardiological Innovation og er president i den Europeiske foreningen for kardiologisk billeddiagnostikk.

Hans forskning har i hovedsak vært konsentrert rundt å utvikle nye diagnostiske metoder innen kardiologisk bildediagnostikk. Han har hatt et særlig fokus på ekkokardiografi, en metode som undersøker hjertet ved bruk av ultralydbølger.

De bruker screeningverktøy for å identifisere de pasientene som har aller høyest risiko for å utvikle risiko for å utvikle hjertesvikt.

Han vet derfor hvor mye forskjell denne kunnskapen kan utgjøre og mener det er viktig at folk er klar over dette.

-Å være klar over dette har vært veldig viktig kunnskap og har kunnet bidra til å redde liv.

Kun ved sterk mistanke

Likevel er det viktig å ikke teste alle, mener Edvardsen. I forhold til covid har dette blant annet mye å gjøre med smittevern.

-For å hindre unødvendig smittespredning er det viktig å vite at legene bare skal teste hjertet ved sterk mistanke om hjertefeil, og når dette kan bidra til å endre behandlingen av pasienten.

For det viktigste er å ikke overse en pasient som kan utvikle eller har hjerteproblemer etter en koronadiagnose.

-Man må være klar over at hjertefeil kan oppstå ved korona eller hvertfall i de fleste tilfeller heller forverre noe som allerede er der.

Samtidig så vil ikke Edvardsen folk skal tro at man er garantert hjerteproblemer om man har fått korona diagnosen.

-Det har tidligere kommet forskningsrapporter som sier at opptil 80 prosent av alle som har gjennomgått covid vil få hjerteproblemer. Det tror ikke vi stemmer, tallene er nok langt lavere, avslutter han.

Thor Edvardsen, professor ved Kardiologisk avdeling ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og avdelingsleder ved kardiologisk avdeling, Oslo Universitetssykehus. Foto Kristin Ellefsen, uio

Bildediagnostikk

Røntgenbilder av lungene kan gi informasjon om hvordan hjertet fungerer. Ultralydundersøkelse av hjertet, såkalt ekkokardiografi, er blitt en viktig undersøkelse av hjertet. For å kartlegge blodårene til hjertet, koronararteriene, gjøres det i mange tilfeller kontrastundersøkelse. Man stikker da en nål inn i lysken din, fører et tynt plastkateter via pulsåren opp til hjertet der røntgenkontrast sprøytes inn i koronararteriene og det tas røntgenbilder (koronarangiografi). Andre undersøkelser kan også være aktuelle, avhengig av hva som feiler deg.

Kilde: NHI

Powered by Labrador CMS