Helseteknologi

Elon Musks nye selskap går inn i hjernen din
Neuralink, et av Elon Musks oppstartsselskaper, har vist frem teknologi hvor bevegelseshemmede kan styre smarttelefoner og pc-er med hjernen.
Elon Musk er kanskje mest kjent som grunnleggeren Tesla, men han er også involvert i en rekke andre selskaper som romfartsselskapet SpaceX, Hyperloop som driver med transport under bakken og boreteknologiselskapet Boring Company.
I 2016 gründet han Neuralink. Selskapet utvikler teknologi for å koble den menneskelige hjernen til maskiner, såkalt «brain-machine interface».
Hjelpe mennesker med lammelser
Målet på kort sikt er å implantere enheter i mennesker som med lammelser, slik at de kan styre telefoner eller datamaskiner. Det er flere selskaper som jobber med teknologi som kopler hjernen til maskiner.
Nauralinks innovasjon er fleksible "tråder", som har lavere sannsynlighet for å skade hjernen enn de materialene som brukes i dag. Trådene gir også muligheten til å overføre større mengder med data. Neuralinks tråder er mindre, bøyelige og kan transportere langt mer data enn eksisterende teknologi.
Aper, deretter mennesker
Som alt annet Elon Musk sysler med, går dette i et rasende tempo.
- Vi håper å ha dette implantert inn i en menneskelig pasient innen utgangen av neste år, sa Musk på en pressekonferanse torsdag i forrige uke. På pressekonferansen avslørte han også følgende:
- En ape har vært i stand til å kontrollere en datamaskin med hjernen ved hjelp av Neuralink.
Mennesket vil transformeres
I første omgang rettes teknologien inn mot det medisinske området, hvor mennesker med lammelser kan overvinne sin funskjonshemming ved å kontrollere maskiner. I første omgang telefoner og PCer, men gradvis også [kunstige] lemmer og implantater.
Scenariet er ikke så ulikt Musk sin teknologiske tenkning bak Tesla som en autonom og selvkjørende bil.
Musk uttalte at han ønsket å oppnå en sammensmelting mellom den menneskelige hjernen og kunstig intelligens. I det han kaller et "godartet scenario" vil maskiner overta stadig flere oppgaver fra den menneskelige kroppen - men styrt av den menneskelige hjernen. Han la til at rent grunnleggende er mennesket kun en hjerne som flyter rundt i det han beskrev som et kar, og at dette karet er hjerneskallen. Målet er å lese av signaler fra hjernen og så omdanne dem til menneskelig handling via maskiner.
Spilte Pong
Den første personen med ryggmarglammelse med hjerneimplantat og som kunne kontrollere en data cursor, var amerikaneren Matthew Nagle. I 2006 spilte Nagle dataspillet Pong ved hjelp av kun å bruke hjernen. Det tok ham bare bare fire dager å mestre spillet.
Siden da har mennesker med lammelser ved hjelp av hjerneimplantater beveget robotarmer i laboratorieforsøk. Systemet Nagle og andre har brukt heter BrainGate og ble først utviklet ved Brown University, USA.
– Vi velger å vise disse fremskrittene nå fordi vi trenger å rekruttere flinke folk. Vi håper med dette å fremstå som attraktive for arbeidssøkere, sier Musk ifølge Verge.com.

