Legemidler og biotek,   Helseteknologi

Gjør comeback i toppolitikken: Listhaug sitter nå med lederposisjonen i Fremskrittspartiets to viktigste saksområder, eldrepolitikk/helse og innvandring.

Gjør comeback i toppolitikken: Sylvi Listhaug blir ny eldre- og folkehelseminister

Publisert

Et drøyt år etter at Sylvi Listhaug måtte gå av som justisminister, trer hun på nytt inn i regjeringen, når hun nå avløser Åse Michaelsen (Frp) som ny eldre- og folkehelseminister. Med dette er FrPs sterkeste kort inne i regjeringen.

Listhaug er en politiker som engasjerer, provoserer og mobiliserer. I partiet er det store forventinger til at Listhaug vil ta en langt mer offensiv rolle innenfor eldrepolitikken enn sin forgjenger Åse Michaelsen som ikke klarte å profilere Fremskrittspartiets saker på dette viktige politikkområdet. Michalsen har vært eldreminister siden januar i fjor.

Eldres forkjemper
Som eldreminister får Sylvi Listhaug ikke et eget departement, men inngår i Bent Høies helsedepartement. Selv om denne statsrådsposten derfor er en av de med konstitusjonelt  lavest status, kommer ikke dette til å legge begrensninger på Listhaug. Media kommer nå til å skrive om henne igjen med god samvittighet. Posisjonen som forkjemperen for eldres rettigheter, er ledig, og partileder Siv Jensen ser at her er det mye uforløst potensiale. Politiske fanesaker er blant annet den svake utvikling av pensjonene og manglende sykehjemsplasser og pleie. Vi må også kunne forvente at Listhaug vil ha meninger om det som strengt tatt er Bent Høies ansvar.

Frp-kronprinsesse
Dette blir en svært god uke for Sylvi Listhaug. Den omdiskuterte og dyktige politikeren seiler nå opp som den udiskutable Frp-kronprinsesse. Ikke bare trer hun nå inn i regjeringskollegiet. På landsmøtet på søndag blir hun også valgt som 1. nestleder i partiet, en stilling hun har vært konstituert i siden september etter at Per Sandberg måtte gå av som fiskeriminister. Da tok hun også over  vervet som leder i partiutvalget som skal lage ny innvandrings- og integreringspolitikk.

Listhaug sitter dermed med lederposisjonen i Fremskrittspartiets to viktigste saksområder: Eldrepolitikk/helse og innvandring. Dette er derfor det definitive comebacket i toppolitikken for Listhaug.

Klokken 11.15 i dag møtte statsminister Erna Solberg og Sylvi Listhaug på slottsplassen.

– Vi har fått en ny eldre- og folkehelseminister, et kjent ansikt er tilbake i regjering – Sylvi Listhaug. Det er hyggelig, sa Solberg på slottsplassen etter at hun hadde informert kongen om utnevnelsen.

Eldre- og folkehelseministeren har ansvaret for politikken knyttet til kommunale pleie- og omsorgstjenester, folkehelseområdet som omfatter helsefremmende og forebyggende arbeid innen fysisk og psykisk helse, sosial ulikhet i helse, ernæring og mattrygghet, alkohol-, narkotika- og tobakksforebygging og smittevern.

Det er ikke lenge siden statsminister Erna Solberg fornyet regjeringen. I slutten av mars i år utnevnte Solberg sin syvende justisminister, Jøran Kallmyr (Frp). 22. januar fikk regjeringen fire nye statsråder Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Dag Inge Ulstein (KrF), Olaug Bollestad (KrF) og Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), mens tidligere barne- og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland (H) og tidligere landbruks- og matminister, Bård Hoksrud (Frp), måttet gå av.Powered by Labrador CMS