Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Oslo universitetssykehus vil teste ebolamedisinen Remdesivir på coronasmittede. De vil trolig starte behandlingen om to uker

Oslo universitetssykehus vil teste ut ebolamedisinen Remdesivir på coronasmittede

Legemiddelfirmaer og sykehus over hele verden jobber på høygir for teste om eksisterende legemidler kan behandle pasientene. Det er nå store forventninger til det antivirale legemidlet Remdesivir, og Oslo universitetssykehus (OUS) har søkt produsenten Gilead om å få teste legemidlet på norske pasienter.

Publisert

Remdesivir er en eksperimentell medisin mot ebola som ikke er godkjent for rutinemessig behandling for noen sykdommer per i dag.

– Det er bare ett medikament vi tror kan ha reell effekt, og det er Remdesivir, sa Bruce Aylward, assisterende direktør i Verdens helseorganisasjon (WHO), tidligere denne uken.

Det ideell hadde selvsagt vært at man raskt kunne utviklet en vaksine mot covid-19, men som vi har skrevet tidligereså ligger en vaksine minst 1 år frem i tid. Flere laboratorier har nå prototypevaksiner som de prøver ut på dyr, og mange er sikre på at de vil kunne starte testing på små grupper av mennesker allerede neste måned. Hvis vaksinen da kan dokumenteres som sikker og effektiv, vil man kunne teste på et større antall mennesker for å se om vaksinen fungerer i det virkelige liv. Hvis vaksinen faktisk viser seg å beskytte mot Covid-19, kan en vaksine være allment tilgjengelig tidlig på neste år. De første som da vil vaksineres er personer i risikosonen og helsepersonell, så det kan ta lang tid før andre får tilbud om vaksinering.

Derfor tester nå mange legemiddelselskaper ut om eksisterende legemidler kan brukes til å bekjempe coronaviruset.

Remdesivir er det mest lovende legemidlet

Det mest lovende legemidlet er Remdesivir, et bredspektret antiviralt legemiddel som blir klinisk testet av av US National Institutes of Health (NIH) på 13 pasienter innlagt på sykehus etter å ha fått coronavirus om bord på cruiseskipet Diamond Princess i Japan. NIH er verdens største biomedisinske forskningsbyrå. Remdesivir ble utviklet av Gilead Sciences som en behandling mot Ebolaviruset og virusinfeksjonen Marburg. Det har også vist seg effektivt mot en rekke andre virussykdommer.

Leger i USA brukte Remdesivir først i januar på en pasient som ikke responderte på annen behandling og i løpet av 24 timer ble han stadig friskere, og til slutt ble han helt frisk.

Hva slags legemiddel er Remdesivir?

Remdesivir er designet for å bremse infeksjonen av sunne celler ved å blokkere viral replikasjon. Det skjer ved at Remdesivir hindrer viruset sin evne til å bruke kroppens celler til å reprodusere seg. Kort fortalt: Når et invaderende viruset prøver å dele seg, kommer Remdesivir i veien og stopper prosessen.

Gilead er nøye med å understreke at det ikke finnes menneskelige data som forteller at legemidlet faktisk fungerer for å behandle covid-19. Gilead har imidlertid laboratoriedata - såkalte prekliniske data - som viser at legemidlet er effektivt mot MERS- og SARS-virusene, som deler nok genetiske likheter med covid-19 til at forskere og selskapet tror Remdesvir kan ha effekt mot det nye coronaviruset.

OUS har søkt om utprøving i Norge

Oslo universitetssykehus (OUS) har allerede søkt om å få prøve ut Remdesivir. Det bekrefter Anders Bayer fra kommunikasjonsstaben ved OUS til Aftenposten.

Søknaden ble sendt for et par uker siden. De venter et svar fra Gilead Sciences, som står bak det intravenøse legemiddelet i løpet av den kommende uken. Hvis OUS får lov til å bruke legemiddelet håper de å starte sin egen studie i løpet av den påfølgende uken.

«Remdesivir er det eneste av de aktuelle midlene som har et potensial til direkte å kunne hemme virusreplikasjon. Derfor er dette midlet vi nå ønsker å teste nærmere», skriver Bayer i en e-post til Aftenposten.

Det mest lovende legemidlet mot covid-19 er Remdesivir, et bredspektret antiviralt legemiddel som opprinnelig er utviklet mot ebola.

Slik utvikler sykdommen seg

De første dagene opplever de fleste feber. Det kan føre til muskelsmerter, utmattelse, frostanfall og svimmelhet. Generell uvelhet og diaré. De fleste viser tegn til bedring etter seks til syv dager.

I tidlig fase av sykdommen vil vanlige symptomer være vondt i hode, tørrhoste og rennende nese. Etter hvert, dersom viruset forverrer seg, kan en oppleve slimhoste og blodig opphostet slim.

Neste fase av sykdommen er tung pust og/eller brystsmerter. Akutt lungesvikt eller åndenød som krever oksygentilførsel kan forekomme i de verste tilfellene. Symptomene oppstår som regel rundt femte sykdomsdag.

I noen tilfeller har coronaviruset ført til nyresvikt. Symptomer på dette er hyppige toalettbesøk, hevelser i bena og under øynene, høyt blodtrykk og/eller tretthet og svakhet.

Powered by Labrador CMS