Forskning

Tilskudd av testosteron reduserer hjerteinfarkt og hjerneslag betydelig hos menn med lave nivåer av hormonet. Det viser ny forskning som i dag ble lagt fram på European Association of Urology konferansen.

Testosteronbehandling reduserer hjerteinfarkt og hjerneslag

Tilskudd av testosteron reduserer hjerteinfarkt og hjerneslag betydelig hos menn med lave nivåer av hormonet. Det viser ny forskning som ble lagt fram på European Association of Urology konferansen.

Publisert

Den ti år lange studien involverte over 800 menn fra Tyskland og Qatar med testosteronmangel, hvor familiehistorie, blodtrykk, kolesterolnivå, diabetes eller vekt satte dem i høy risiko for hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Bare menn med testosteronnivåer under det normale, som også viste symptomer på lavt testosteron, som for eksempel dårlig humør, nedsatt appetitt, depresjon, erektil dysfunksjon, tap av libido eller vektøkning, ble inkludert i forskningen.

Litt i overkant av halvparten av deltakerne fikk langvarig testosteronerstatningsterapi, slik at forskerne kunne sammenligne denne gruppen med de som ikke hadde fått noe behandling.

I tillegg ble alle mennene oppfordret til å gjøre livsstilsendringer, som kosthold, alkohol, røyking og trening, for å forbedre sin kardiovaskulære helse.

Gode resultater

Av 412 menn på testosteronbehandling, døde 16, men ingen fikk hjerteinfarkt eller hjerneslag i de 10 årene studien pågikk.

Av de 393 mennene som valgte å ikke ta testosterontilskudd, døde 74. 70 menn fikk hjerteinfarkt og 59 fikk hjerneslag.

Gruppen som tok testosteron var i gjennomsnitt fem år yngre enn den andre gruppen, men til tross for aldersforskjellen forble disse forskjellene signifikante. For mennene under 55 år ble risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag redusert med 25 prosent; for menn over 60 år ble risikoen redusert med 15 prosent.

Helsen til mennene på testosteronbehandling forbedret seg også på andre måter. De gikk ned i vekt, hadde mer muskelmasse, kolesterolnivået og leverfunksjonen ble bedre, diabetesen ble bedre kontrollert og blodtrykket falt.

-Gitt at alle disse mennene normalt ville ha fått et hjerteinfarkt eller hjerneslag de neste fem til ti årene uten noen annen inngripen, var det en virkelig overraskelse at mennene som fikk testosteronbehandling ikke hadde noen kardiovaskulære hendelser overhodet. Det er klart at denne behandlingen kan redusere risikoen i denne gruppen betydelig, sier professor Omar Aboumarzouk fra Hamad Medical Corporation i Qatar

Han sierimidlertid at det er viktig å fortsette å studere dette videre fordi å ta testosteron når man har normalt testosteronnivå kan være svært skadelig. - Testosteron kan være svært skadelig hvis det tas av menn med normale nivåer, eller som fungerer godt med reduserte nivåer av hormonet. Menn trenger testosteron for visse psykologiske og biologiske funksjoner, men det er bare de med lave nivåer som viser andre symptomer som sannsynligvis vil ha nytte av testosteronbehandling, sier han.

-For de med høy risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag, som har testosteronmangel, er det sannsynlig at det å bringe hormonet tilbake til normale nivåer hjelper dem med å maksimere fordelene med greptrinn som er nødvendige for å forbedre deres generelle helse. Dette inkluderer å øke aktivitetsnivået, spise sunnere mat, slutte å røyke og redusere alkoholforbruket, fortsetter han.

Han mener at leger som behandler pasienter med lavt testosteron, med høy risiko for hjerteinfarkt eller hjerneslag, bør vurdere testosteronbehandling som ett aspekt av behandlingen.

Viktig med videre studier

Studien, som involverte forskere fra Dresden, Bremen og Münster i Tyskland og Doha i Qatar, er fortsatt pågående.

Dr Maarten Albersen, medlem av EAU Scientific Office, fra Leuven University i Belgia forklarer.

-De langsiktige kardiovaskulære risikoene eller fordelene med testosteronbehandling er fremdeles uklare på grunn av motstridende resultater fra tidligere forskning. Denne nye studien har vist en reduksjon i alvorlige kardiovaskulære hendelser og dødelighet hos menn som fikk testosteronbehandling, sammenlignet med menn som valgte å ikke motta denne behandlingen.

Dette var imidlertid menn med middels risiko for hjerteinfarkt eller hjerneslag, og de som fikk testosteron var yngre og hadde litt lavere risiko i starten av studien. Studien var lang nok til å se forskjeller i frekvensen av kardiovaskulære hendelser. Tallene som er involvert, og det faktum at studien ikke ble randomisert, betyr imidlertid at det fortsatt er vanskelig å trekke bastantekonklusjoner. En ny studie er nå i gang, med sikte på å rekruttere 6000 deltakere, og dette skal gi definitive svar på kardiovaskulær risiko eller fordeler med hormonbehandling hos menn med lavt testosteron, forteller han

Powered by Labrador CMS