Helseteknologi

Barn og unge blir avhengige av nikotin fra e-sigaretter fra Juul som er målrettet direkte mot dem.

Ny bølge av nikotinslaver - San Francisco forbyr salg av e-sigaretter fra 2020

Millioner av barn er allerede avhengige av nikotin. E-sigaretter er USAs snusepidemi. Se videoen i denne artikkelen som forklarer hvordan e-sigarettselskapet Juul har kapret 70 prosent av markedet og er verdsatt til over 15 milliarder dollar.

Publisert

Myndighetene i San Fransisco har nettopp forbudt salg og distribusjon av e-sigaretter. Forbudet inntrer om 6 måneder, fra 1. januar 2020.

Med dette er San Fransisco den første byen i USA som innfører et forbud mot e-sigaretter.

Reklame retter seg mot ungdom

Myndighetene i San Fransisco er blitt foruroliget av det lokale e-sigarettmerket Juuls reklame som entydig retter seg mot tenåringer via sosiale medier og influencers som er betalt for å markedsføre produkter på Twitter, Instagram og Facebook. Kritikere sier også at Juuls fruktige smaker er designet og målrettet mot tenåringer, og at deres reklame likner på sigarettreklamen på 1950-70-tallet.

Juul er et grunderselskap som på rekordtid har oppnådd en en markedsverdi på 15 over milliarder dollar. Selskapet har 70 prosent av e-sigarettmarkedet.

-Millioner av barn er allerede avhengige av e-sigaretter, og flere millioner vil følge hvis vi ikke handler, sa kommuneadvokaten Dennis Herrera da han la frem lovforslaget. Barn og unge blir raskere avhengig av nikotin enn voksne.

E-væske med nikotin er forbudt å selge i Norge. Juul er forbudt å selge i Europa på grunn av det høye nikotininnholdet i produktet.

Juul kritiserer for dette:

  1. Juul appelerer til barn og unge, spesielt med fruktsmak
  2. Juul gjør at barn og unge starter med å røyke sigaretter
  3. Høyt nikotinnhold gjør Juul svært avhengighetskapende
  4. Vi kjenner ikke de langsiktige helseeffektene

Se også: Sverige har fått strengere røykelov - forbudt å røyke ute

Legemidler for å dempe røykesuget

Et alternativ til e-sigaretter er legemidler som er ment til røykeslutt. Anbefalingene fra Helsedirektoratet er å slutte med en kombinasjon av legemidler til røykeslutt og samtalestøtte.

Nikotinlegemidler, Champix (Vareniklin) og Zyban (Bupropion) kan hjelpe til å slutte å røyke. Legemidlene er beregnet for røykeslutt, men noen studier har vist at de også kan gjøre det lettere å slutte med snus.

Tablettene har grundig dokumentert effekt. Ingen av de reseptpliktige legemidlene til røykeslutt inneholder nikotin. Man får ikke dekket utgiftene på blå resept.

Nikotinlegemidler uten resept

De fleste nikotinlegemidlene finnes i forskjellige smaker og med ulik mengde nikotin. Merkene heter Nicotinell, Nicorette og Zonnic. Nikotinlegemidler reduserer abstinensplagene dine ved å tilføre kroppen nikotin. Alle nikotinlegemidlene selges uten resept, og er tilgjengelige både på apotek og i dagligvarehandelen i Norge.

Kilde: HelseNorge

USA har en vaping-epidemi blant unge. Utviklingen viser bruk av sigaretter og e-sigaretter de siste 30-dagene blant gymnaselever. Kilde: National Adolocent Drug Trends in 2018, NEJM
En opphetet debatt om Juul: Skaper Juul nikotinavhengige ungdommer eller hjelper Juul sigarettrøykere til å slutte? Kilde: Vox

Dette er Champix (varenikli​​n)

Champix virker direkte på nikotinmottakerne i hjernen. Dette demper røyksuget og blokkerer samtidig nytelsen nikotinavhengige opplever ved røyking. Behandlingen varer i 12 uker og bør begynne omtrent en uke før røykeslutt. De vanligste bivirkningene er kvalme og unormale drømmer, som er ufarlige, men ubehagelige bivirkninger.

Zyban (bupro​​pion)

Zyban reduserer abstinenssymptomer ved røykeslutt. Behandlingen varer i 7–9 uker og bør begynne omtrent én uke før røykeslutt. Virkestoffet i Zyban ble utviklet for å behandle depresjoner. Søvnløshet er en vanlig bivirkning.

Powered by Labrador CMS