Legemidler og biotek

Nå er den første pasienten behandlet i fase 3-studien CIFFREO med den eksperimentelle genterapien PF-06939926 for Duchennes muskeldystrofi (DMD)

Pfizer går forbi Sarepta - Har startet fase 3-studie med genterapi for å behandle Duchennes muskeldystrofi

Pfizer har nådd en viktig milepæl i utviklingen av en genterapi for Duchennes muskeldystrofi (DMD). Nå er den første pasienten behandlet i fase 3-studien CIFFREO med den eksperimentelle genterapien PF-06939926. Samtidig leverer Sarepta Therapeutics' genterapi skuffende data i nøkkelstudie.

Publisert

CIFFREO-studien til Pfizer forventes å inkludere 99 gutter mellom 4 til 7 år som fremdeles kan gå. Studien involverer hele 55 sykehus i 15 land. Den første pasienten har nå fått sin første dose i Barcelona, ​​Spania. Dette betyr at Pfizer ligger godt foran rivalen Sarepta Therapeutics i de kliniske testene av en genterapi for sykdommen. Sarepta Therapeutics har nemlig ikke startet en fase 3-studie av sitt produkt SRP-9001, og en slik studie vil trolig vente på seg.

Sarepta med skuffende resultater

Tidligere denne måneden ble det nemlig klart at en fase 2-studie av SRP-9001 viste at genterapien ikke hadde bedre langtidseffekt enn placebo. Sarepta kunngjorde at deres eksperimentelle genterapi etter bare en infusjon bidro til at pasienter med Duchenne muskeldystrofi produserte høye nivåer av muskelproteinet dystrofin som er nødvendig i oppbyggingen av muskelceller i de første 12 ukene av behandlingen. De funksjonelle endringene over en lengre periode - 48 uker - var imidlertid ikke statistisk signifikante mot placebo. Konsekvensen var at aksjekursen til Sarepta bare i løpet av noen timer etter at nyheten sprakk ble halvert.

Har fått Fast Track-status av FDA

Sarepta sa i en uttalelse at de var "veldig skuffet" over resultatet av studien generelt, men uttrykte tillit til at genterapien allikevel var effektiv og viste til signifikante forbedringer i muskelfunksjon hos yngre barn som var med i studien.

Tilbakeslaget for Sarepta gjør at Pfizer nå ligger godt foran konkurrenten i utviklingen av verdens første genterapi for å behandle Duchennes muskeldystrofi. PF-06939926 fikk Fast Track-status av US Food and Drug Administration (FDA) i oktober 2020.

Duchennes muskeldystrofi skyldes en genforandring (mutasjon) i dystrofingenet (DMD-genet) som sitter på X-kromosomet. Derfor rammes nesten bare gutter. Mutasjonen fører til manglende produksjon av proteinet dystrofin som er nødvendig i oppbyggingen av muskelceller. Det gjør at muskelcellene ødelegges over tid. I Norge vet vi at det finnes over 100 gutter og menn med DMD.

CIFFREO er en global fase 3 randomisert dobbeltblind placebokontrollert multisenterstudie. Studiens primære endepunktet for effekt er endringen i baseline i North Star Ambulatory Assessment (NSAA) etter ett år. NSAA er en 17-punkts test som måler grovmotorisk funksjon hos gutter med DMD. En tredjedel av pasientene i studien, får først placebo. Etter ett år vil de motta genterapi mens de andre to tredjedelene får placebo, sier Pfizer. Genterapiproduktet vil bli framstilt på Pfizers produksjonsanlegg i Sanford, North Carolina, USA.

Deltakerne i CIFFREO-studien vil bli fulgt i fem år etter behandlingen med genterapien.

Pfizers studie er den første som tester et Duchenne-genterapiprodukt som er produsert i kommersiell skala. Dette er viktig poeng for å få godkjenning av FDA og det europeiske legemiddelbyrået EMA.

Både Sarepta og Pfizer bruker adeno-assosierte virus for å levere en forkortet versjon av den genetiske koden som stimulerer dystrofinproduksjon. En genterapi som kan redusere sykdomsprogresjonen i Duchenne, vil være en stor forbedring i forhold til dagens standardbehandling som er Sareptas medisiner Exondys 51 og Vyondys 53, men som kun behandler pasienter med spesifikke mutasjoner.

Pfizer: - Vi samarbeider med legemiddelmyndigheter over hele verden

- Dette er den første genterapistudien for DMD i fase 3 som har rekruttert kvalifiserte deltakere. Foreløpig er det ingen godkjente sykdomsmodifiserende behandlingsalternativer tilgjengelig for alle genetiske former for DMD, sier Brenda Cooperstone. Hun er Pfizers Chief Development Officer for sjeldne sykdommer.

- Hvis PF-06939926 lykkes i fase 3 og blir godkjent av legemiddelmyndighetene, har den et potensial til å forbedre forløpet av sykdomsprogresjonen av DMD-sykdommer betydelig. Vi samarbeider med legemiddelmyndigheter over hele verden for å lansere denne behandlingen så snart som mulig.

- DMD er en progressiv sykdom og pasienter og foreldre venter utålmodig på behandlingsmuligheter, sier Christian Gerdesköld, som er senior medisinsk rådgiver i Pfizer i Sverige. Oppstarten av studien er et viktig skritt for denne pasientgruppen, og den gir håp om at det en dag vil være behandlingsmuligheter for gutter som er rammet av denne ødeleggende sykdommen.

Tilbakeslag: Tidligere denne måneden ble det kjent at en fase 2-studie av deres eksperimentelle genterapi SRP-9001 viste at den ikke viste bedre signifikant langtidseffekt enn placebo.

Dette er Duchennes muskeldystrofi

Duchennes muskeldystrofi skyldes en genforandring (mutasjon) i dystrofingenet (DMD-genet) som sitter på X-kromosomet. Derfor rammes nesten bare gutter. Mutasjonen fører til manglende produksjon av proteinet dystrofin som er nødvendig i oppbyggingen av muskelceller. Det gjør at muskelcellene ødelegges over tid.

På grunn av mangel på dystrofin får gutter muskeldegenerasjon som gradvis forverres med alderen, og som gjør dem avhengige av rullestol i begynnelsen av tenårene. Pasienten vil normalt dø av sykdommen i slutten av tjueårene. På verdensbasis er det beregnet at mellom 1 og 9 personer per 100.000 innbyggere har Duchennes muskeldystrofi. I Norge vet vi at det finnes over 100 gutter og menn med DMD.

Powered by Labrador CMS