Legemidler og biotek

IT-feil i pasientsystemene stopper operasjoner i Helse Vest

Publisert

Alle sykehusene i Helse Vest fikk store IT-problemer onsdag formiddag og operasjoner ble utsatt. Nå er noen av datasystemene oppe og går igjen. Feilen skyldes en planlagt oppdatering av flere datasystemer.

Flere sentrale pasientbehandlingssystemer blant annet journalsystemene har vært nede. Dette er systemer som er kritiske i forhold til å gjennomføre pasientbehandlinger, helsepersonell får ikke opp opplysninger om pasientene de skal behandle. Derfor måtte alle operasjoner utsettes.

I en pressemelding gir ledelsen i Helse Vest IKT denne forklaringen på IT-sammenbruddet:

Det ble oppdaget en feil i en lagringsløsning kl. 09.15. Feilen ble raskt rettet, men førte til at flere system måtte restartes. – Når vi foretar en slik restart tar det dessverre tid for å få systemene opp igjen, i riktig rekkefølge, sier Erik M. Hansen i Helse Vest IKT.

– I tillegg måtte noen servere restartes manuelt og dette har gjort at det har tatt enda lengre tid for å få alt til å fungere som normalt og som det skal, sier han.
Problemene rammet flere viktige pasientbehandlingssystemer.

Ingen hacking

Det var en driftsfeil som førte til at systemene måtte restartes.

Erik Vigander, kommunikasjonsdirektør i Helse Bergen avviser at problemene skyldes hacking. Etter det jeg vet dreier det seg om dataoppdateringer, men jeg kan ikke  si mer om årsaken nå, sier han.

Vigander understreker at sykehuset øver på IT-sammenbrudd og har manuelle rutiner i reserve.

– Vi kjenner ikke til at problemene i dag har gitt uønskede hendelser, sier han. Han sier problemene ikke fikk konsekvenser for folk som ringer 113.

Full stopp i operasjoner: Alle sykehusene i Helse Vest, deriblant Haukeland Universitetssykehus fikk store IT-problemer og operasjoner ble utsatt. Nå er noen av datasystemene oppe og går igjen. Foto: Helse Vest IKT
Powered by Labrador CMS