Helseteknologi

He Jiankui ble dømt til tre års fengsel for å ha brukt en genredigeringsteknologi kjent som CRISPR-Cas9 for å endre genene til to tvillingjenter med pseudonymene Lulu og Nana. Embryoene skal ha blitt endret før barna ble født.

Kinesisk domstol dømmer genredigeringsforsker til tre års fengsel

Tre forskere som utviklet verdens første genetisk modifiserte babyer, er dømt til fengsel for for ulovlig praktisering av medisin.

Publisert

Det melder det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. He Jiankui, som ledet utviklingen av de genetisk modifiserte babyene, ble dømt til tre års fengsel og en bot på 3 millioner yuan (knapt 4 millioner kroner). To andre forskere fikk mildere dommer.

Menneske-eksperiment

I november 2018 sa He Jiankui, som da var førsteamanuensis ved Southern University of Science and Technology i Shenzhen at han hadde brukt en genredigeringsteknologi kjent som CRISPR-Cas9 for å endre genene til to tvillingjenter med pseudonymene Lulu og Nana. Embryoene skal ha blitt endret før barna ble født i et forsøk på å gjøre dem immune mot hiv og aids. Men studier hevder at endringen også kan ha gitt dem økt risiko for tidlig død. Prosjektet ble gjort uten etiske godkjenninger og var, ifølge svært mange, gjennomført uten nok kunnskap om det kompliserte samspillet mellom gener.

Fjerne arvelig sykdom

Metoden som er brukt er den såkalte CRISPR-CAS9. Teknologien gjør det mulig å klippe og lime i DNA. Man kan for eksempel fjerne en arvelig sykdom ved å klippe den vekk fra arvestoffet og erstatte den med DNA fra en donor eller syntetisk arvestoff. Når dette gjøres i et embryo – og det befruktede egget får lov til å dele seg og dele seg helt til det blir et fullverdig menneske – så vil alle celler i det nye mennesket ha denne endringen.

Dersom dette mennesket får ett barn, vil også dette barnet ha endringen.

He Jiankui rekrutterte par hvor mannen var hiv-smittet og kvinnen ikke. Parene ble tilbudt hjelp til å bli gravide mot at forskeren fikk utføre forsøket på embryoene. Sæden ble først vasket i et laboratorium, før en enkelt sædcelle ble injisert i eggcellen for å lage et embryo. Deretter ble genredigeringen tilført.

Etter forsøket fikk parene tilbud om å bære fram barnet. Det har så langt endt med totalt tre babyer, inkludert tvillingjentene med pseudonymene Lulu og Nana. Den tredje fødselen ble ikke bekreftet før i går.

CRISPR-Cas9

  • CRISPR er segmenter med DNA som gjentas i sekvenser. Hver repetisjon etterfølges av et lite segment av DNA fra tidligere møter med fremmed DNA, for eksempel fra et virus. Små biter med «cas» ligger ved siden av CRISPR-sekvensene.
  • CRISPR/Cas-systemet er en form for immunsystem som gir motstandsdyktighet mot fremmede genetiske elementer. Cas9-proteinet er et enzym som kan brukes til å klippe opp genomet på molekylnivå.
  • Mekanismen kan gjøre det mulig å klippe ut ødelagte gener og erstatte dem med de riktige.
  • Det antas at CRISPR i fremtiden kan bli viktig for å bekjempe sykdommer hos mennesker skyldes feil på arvestoffet.

Kilde: Wikipedia/

Powered by Labrador CMS