Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Stolt: Putin håper vaksinen snart kan masseproduseres. Men mange frykter at Russland setter nasjonal prestisje foran forskning og sikkerhet.

Putin: Russland er det første landet som godkjenner en corona-vaksine

Russland har laget en vaksine mot covid-19 som er godkjent av landets helsemyndigheter, ifølge president Vladimir Putin. Vaksinen har fått navnet "Sputnik". Eksperter er skeptiske til meldingen.

Publisert

President Vladimir Putin sier i dag at Russland er det første landet i verden som godkjenner en corona-vaksine. Det skjer etter mindre enn to måneder med testing på mennesker som Putin tar til inntekt for landets vitenskapelige kompetanse. Da Verdens helseorganisasjon (WHO) ble konfrontert med de russiske meldingene om store vaksineframskritt tidligere i august, mante de til forsiktighet.

Har ikke offentliggjort kliniske data

– Det er etablert praksis og retningslinjer ute. Enhver vaksine eller medisin til dette formålet må selvfølgelig gå gjennom alle de forskjellige utprøvingene og testene før det gis grønt lys til produksjon, sa WHO-talsmann Christian Lindmeier.

– Fra tid til annen kunngjør forskere at de har funnet noe, som selvfølgelig er flotte nyheter. Men det er en stor forskjell mellom å finne tegn til at en vaksine virker, og å faktisk gå gjennom alle stadiene, sa Lindmeier.

Folkehelseekspert Lawrence Gostin ved Georgetown University i USA sa at han var bekymret for at Russland «kuttet svingene» i vaksineutviklingen.

Russland har ikke offentliggjort noen vitenskapelige data fra utprøvingen av vaksinen, ifølge CNN.

– Fase 3 fra onsdag

Da WHO 31. juli offentliggjorde en liste over vaksinekandidater som er under utvikling, var den såkalte Gamaleja-kandidaten, den samme vaksinen som nå er godkjent, oppført i fase 1 – det vil si innledende testing på mennesker.

Testprosessen fram til produksjon har tre ledd, og seks andre internasjonale vaksinekandidater er i fase 3 – storskalatesting på mennesker.

Kirill Dmitriev, som leder det russiske investeringsfondet som finansierer prosjektet, bekrefter at fase 3 ikke er gjennomført: Han opplyser at denne utprøvingen starter onsdag, og at masseproduksjon skal ta til i september.

Den russiske vaksinen utvikles ved det statlige Gamaleja-instituttet i Moskva. Instituttets leder Aleksander Gintsburg sier at den generelle vaksineringen vil begynne mens fase 3-utprøvingen pågår.

Fra 1. januar

Putin sier at han håper vaksinen snart kan masseproduseres, og at man tar sikte på å starte distribusjon 1. januar.

– Vi må organisere masseproduksjon av vaksinen slik at alle som ønsker det, kan få nyte godt av våre forskeres framskritt, sier Putin, ifølge Vesti News.

– Vaksinasjon må utelukkende være frivillig, sier den russiske presidenten videre.

Putin framholder at den nyutviklede vaksinen er grundig testet og har vist seg å gi varig immunitet mot coronaviruset.

Gintsburg sier på sin side at det i første omgang bare vil være nok doser til vaksinering i 10–15 av Russlands 85 regioner, ifølge Interfax.

Vaksinen heter "Sputnik"

Å være først med en vaksine er et prestisjefylt prosjekt for russiske myndigheter, noe som ytterligere understrekes av navnevalget. Vaksinen skal nemlig hete Sputnik – oppkalt etter Russlands første satellitt i verdensrommet.

Under et regjeringsmøte i Kreml tirsdag fortalte Putin at en av døtrene hans allerede har fått vaksinen. Han sa at hun er i fin form og ikke har kjent noen bivirkninger.

Russiske myndigheter har tidligere gjort det klart at helsearbeidere, lærere og andre risikogrupper vil stå først i køen når vaksineringen starter.

Russland er det første landet som godkjenner en vaksine mot coronaviruset, som til nå har krevde nærmere 740.000 liv i verden.

Powered by Labrador CMS