Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Studien er finansiert av Gilead som har utviklet remdesivir. Bildet viser legemidlet.

Ny studie: To av tre COVID-19 pasienter blir bedre med ebola-medisinen remdesivir

Mer enn to tredjedeler av alvorlig syke COVID-19 pasienter ble bedre etter at de ble behandlet med remdesivir, et eksperimentelt legemiddel som er utviklet av Gilead Sciences. Det viser en studie som fredag ble publisert i New England Journal of Medicine.

Publisert

Studiens hovedforfatter kaller resultatene “håpefulle”, men advarte om at det er vanskelig å tolke resultatene, siden de ikke inkluderer sammenligning med en kontrollgruppe, slik det gjøres i en randomisert klinisk studie. I tillegg er pasientantallet lite, detaljene som ble presentert er begrensede, og oppfølgingstiden var relativt kort.

Du kanlese hele studien her

Alvorlig syke pasienter

Studien inkluderte 61 pasienter i USA, Europa, Canada og Japan som ble behandlet intravenøst med remdesivir over en periode på 10 dager. Studien oppgir ikke hvilke annen behandling de 61 innlagte pasientene fikk, og data fra åtte av pasientene ble ikke inkludert - i ett tilfelle på grunn av en doseringsfeil.

Før pasientene ble behandlet med Remdesivir var 30 av dem i respirator og fire var på en maskin som pumper blod fra pasientene gjennom en hjerte-lungemaskin (oxygenator).

I løpet av 18 dager ble 68% av pasientene bedre. 17 av de 30 pasientene som var i respirator kunne avslutte bruken av respirator. Nesten halvparten av pasientene (47 prosent) som var med i studien ble til slutt utskrevet, mens 13% døde. Dødeligheten var høyest blant de som opprinnelig var i respirator der 18 prosent døde.

- Vi kan ikke trekke endelige konklusjoner fra disse dataene, men observasjonene fra denne gruppen av innlagte pasienter som fikk remdesivir er oppløftende, sier hovedforfatter Jonathan Grein. Han er direktør for sykehusepidemiologi ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles.

Flere remdesivir-studier pågår

Flere store studier er i gang for å evaluere effekten av remdesivir i behandlingen av Covid-19 sykdommen som har smittet mer enn 1,65 millioner mennesker over hele verden og drept 100 000.

Også Oslo Universitetssykehus (OUS) er nå i gang med å prøve ut remdesivir.

Det er foreløpig ingen behandlinger som har vist seg å virke mot coronavirusinfeksjonen.

Hvordan virker remdesivir?

Gilead har gitt medisinen gratis til mer enn 1800 pasienter innenfor et compassionate use program - en ordning som produsenter kan benytte for å gjøre legemidler uten markedsføringstillatelse tilgjengelig for en gruppe pasienter.

Remdesivir er et bredspektret antiviralt legemiddel som er designet for å bremse infeksjonen av sunne celler ved å blokkere viral replikasjon. Det skjer ved at remdesivir hindrer virusets evne til å bruke kroppens celler til å reprodusere seg. Kort fortalt: Når et invaderende viruset prøver å dele seg, kommer remdesivir i veien og stopper prosessen.

Siden Remdesivir allerede har vært testet på pasienter med Ebola, der legemidlet ble dokumentert som sikkert i bruk men uten effekt kunne forskerne raskt gå i gang med å å analysere legemidlets effekt på covid 19.

Øker produksjonen

Omtrent en av fire pasienter som deltok i studien opplevde alvorlige bivirkninger, inkludert flerorgansvikt, septisk sjokk, akutt nyreskade og lavt blodtrykk. Ytterligere 23% viste tegn til leverskade. Fire pasienter måtte slutte å motta infusjoner av remdesivir.

Remdesivir er i følge WHO den mest lovende legemiddel-kandidaten for å behandle covid-19. Dette baserer seg på legemidlets brede antivirale spekter og eksisterende data basert på studier av mennesker og dyr. Medisinen ble opprinnelig utviklet for å behandle ebola og ble studert på pasienter i Øst-Kongo.

Dersom de pågående studiene konkluderer med at Remdiesivir har god effekt og akseptabel sikkerhet, vil et sentralt spørsmål være om det er mulig å produsere nok av legemidlet. Gilead har jobbet for å forbedre forsyningen av medisinene som er vanskelig å produsere. Gilead sa tidligere denne måneden at de innen oktober håper å kunne produsere nok til å behandle 500 000 pasienter, og over 1 million innen utgangen av året. Produksjonstiden er også blitt redusert fra ett år til seks måneder.

Gilead øker nå produksjonen av remdesivir i påvente at de kliniske studiene viser at legemidlet et effektivt mot covind-19
Powered by Labrador CMS