Coronaviruset

Beredskapen ved St. Olavs hospital i Trondheim er hevet til gult fordi antallet ferdigbehandlede pasienter ved sykehuset holder seg vedvarende høyt.

St. Olavs hospital hever beredskapen til gult nivå

St. Olavs hospital i Trondheim og Orkdal har hevet beredskapsnivået til gult på grunn av en opphopning av utskrivingsklare pasienter som fyller opp avdelingene.

Publisert

– Situasjonen er nå så alvorlig at den truer pasientsikkerheten, sier sykehusdirektør Grethe Aasved i en pressemelding.

Det er pasienter som skal over i primærhelsetjenestene i kommunene som blir liggende utskrivingsklare på sykehuset. Sykehuset utsetter nå planlagt aktivitet som kan vente.

– Når vi ikke får skrevet ut ferdigbehandlede pasienter, medfører det at sengepostene er fulle, og akutt syke pasienter som kommer til akuttmottaket, blir værende der for lenge. Dette medfører utfordringer knyttet til pasientsikkerheten, sier sykehusdirektøren.

Sykehuset har varslet statsforvalteren om situasjonen. Sykehusets avdelinger på Øya og i Orkdal opplever stor pågang av nye pasienter samtidig som antallet utskrivningsklare pasienter holder seg vedvarende høyt.

Samtidig opplever sykehuset økende koronasmitte i Trondheim og må ta høyde for flere innleggelser i tiden framover.

Fakta om koronautbruddet i Norge

* 902 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80-89 år gamle, og 54 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

* 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 4.205.089 personer mottatt første dose, og 3.741.865 har mottatt andre dose.

* Tre varianter av koronaviruset har hatt utbrudd i Norge. De har fått navnene alfa, beta og delta, og stammer henholdsvis fra England, Sør-Afrika og India. Nesten alle nye koronatilfeller etter august 2021 har vært av deltavarianten.

* Til nå i Norge er det funnet minst 34.798 tilfeller av alfavarianten, 548 tilfeller av betavarianten og 31.685 tilfeller av deltavarianten. Tallene inkluderer både bekreftede og sannsynlig påviste varianter.

* 209.241 personer har siden februar i fjor fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) tirsdag. 8.059.681 tester var fram til mandag utført i landet.

* Snittalderen til dem som har fått påvist smitte så langt i pandemien, er nå 31 år. Det er 110.129 menn som har fått påvist smitte, og 99.112 kvinner.

* Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Fra 25. september 2021 har det gjennomsnittlige R-tallet vært på 0,9, ifølge FHI.

* 163 koronapasienter var tirsdag innlagt på sykehus. Det er fem færre enn dagen før.

* Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse sør-øst 105, Helse nord 29, Helse vest 15 og Helse Midt-Norge 14.

* 20 pasienter fikk tirsdag behandling med respirator. Det er seks flere enn dagen før.

* I alt 1.051 pasienter hadde fram til mandag fått behandling med respirator.

(Kilder: Helsedirektoratet, FHI)

– Situasjonen er nå så alvorlig at den truer pasientsikkerheten, sier sykehusdirektør Grethe Aasved. Foto: NTB
Powered by Labrador CMS