Coronaviruset

Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge fredag.

Regjeringen innfører nye nasjonale tiltak

Regjeringen innfører nå en rekke tiltak for å få kontroll på smittespredningen. Blant annet skal alle over 18 skal få tilbud om en tredje vaksinedose, en såkalt oppfriskningsdose, opplyser regjeringen.

Publisert

– Den siste uken har vi hatt flere nye smitterekorder, i Tromsø, Trondheim og Oslo. Regjeringen følger denne situasjonen fra dag til dag, sier statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse.

Støre opplyser at regjeringen nå innfører nye nasjonale tiltak:

  • Kommuner skal få muligheten til å innføre coronapass.
  • Alle over 18 år får tilbud om en oppfriskningsdose - altså en «booster»-dose.
  • Reglene for hvem som må teste seg strammes inn.
  • Nye regler for uvaksinert helsepersonell.

Tiltakene skal forhindre en ny nedstenging, sier Støre.

Uvaksinert helsepersonell bør testes to ganger i uka og bruke munnbind

Uvaksinert helsepersonell bør testes for korona to ganger i uka, og de må få klar beskjed om at de må bruke munnbind, sier helseministeren.

Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet om uvaksinert helsepersonell og faren for at de kan smitte sårbare pasienter. Helsedirektoratet har kommet med råd til kommunene om hvordan de kan unngå slike situasjoner, påpeker helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

– Vi vil ta ytterligere grep for å beskytte sårbare pasienter fra smitte. Derfor ønsker vi testing av uvaksinert personell to ganger i uka og klar beskjed om at de må bruke munnbind, sa Kjerkol på pressekonferansen fredag.

Helsedirektoratet kommer til å sende ut retningslinjer om dette til kommunene.

Alle over 18 år får tilbud om "booster"dose

Personer mellom 18 og 64 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine når det har gått minst seks måneder etter andre vaksinedose.

Dette kan bidra til bedre beskyttelse mot sykdom og hindre smittespredning.

– Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Kommunene skal prioritere å gi første og andre vaksinedose til dem som ennå ikke har fått det, samt oppfriskningsdose til dem over 65 år, dem med svakt immunforsvar og til helsepersonell, før personer mellom 18 og 64 år tilbys tredje dose.

Folkehelseinstituttet (FHI) har planene klare for å gi en tredje vaksinedose til alle mellom 18 og 64 år.

Kommunene er allerede godt i gang med å tilby alle over 65 år en tredje vaksinedose mot covid-19, og nå står helsepersonell for tur.

Regjeringen planlegger nå også for at alle mellom 18 og 64 år får tilbud om oppfriskningsdose neste år, når det har gått minst 6 måneder etter andre vaksinedose.

Regjeringen presiserer at vaksinene ikke beskytter 100 prosent mot sykdom og har noe dårligere effekt hos eldre.

– Oppfriskningsdose for voksne vil kunne bidra til bedre beskyttelse mot sykdom, og til at færre smitter videre. Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Kommunene bes om å prioritere å gi første og andre vaksinedose til dem som ennå ikke har fått det, samt oppfriskningsdose til dem over 65 år, dem med svakt immunforsvar og til helsepersonell, før personer mellom 18 og 64 år tilbys oppfriskningsdose.

Koronasertifikat for å unngå nedstenging

Flere kommuner har ønsket bruk av koronasertifikat for å unngå nedstenging, avstandskrav og antallsbegrensninger, opplyser helseministeren.

– Vi vil raskt innføre en forskrift som gjør at kommunene kan bruke koronasertifikat for å lempe på lokale koronaregler, sier hun.

De som har grønt koronasertifikat, er vaksinerte, personer som er immune fordi de har hatt korona, eller har en negativ koronatest.

Regjeringen skal se nærmere på mer utstrakt bruk av koronasertifikat nasjonalt.

– Vi vil vurdere om koronasertifikat kan være aktuelt som et tiltak for å holde smitten nede, for eksempel på utsteder, konsertsteder, idrettsarrangementer, kinoer og teater. Nå som alle har fått tilbud om vaksine, er det lettere å se for seg at man kan bruke koronasertifikatet for å forhindre stor spredning av smitte, sier Støre.

Nye krav om testing for uvaksinerte

Det kommer også nye krav til testing. Uvaksinerte personer over 18 år som bor sammen med en som er smittet av korona, får nå plikt til å teste seg. Dette gjelder fra 16. november.

Testplikten gjelder til det har gått sju dager siden siste gang man hadde nærkontakt med den smittede. Man må teste seg hver dag i sju dager med selvtest eller annenhver dag med PCR-test.

Hvis du bor sammen med en som er smittet, bør du være hjemme til du har fått negativt svar på den første testen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, statsminister Jonas Gahr Støre og FHI-direktør Camilla Stoltenberg under pressekonferansen om koronasituasjonen i Norge fredag. Foto: HealthTalk
Powered by Labrador CMS