Coronaviruset

et europeiske legemiddelbyrået (EMA) åpnet i forrige uke for nødbruk av MSDs koronamedisin. Det betyr at den også kan brukes i Norge.

MSDs koronapille kan bli godkjent i Europa før jul

EUs legemiddeltilsyn EMA sier de kan avgjøre innen få uker hvorvidt MSDs koronapille Lagevrio (molnupiravir) skal godkjennes.

Publisert

I forrige uke åpnet EMA for nødbruk av pillen i påvente av en endelig, formell godkjenning. Tirsdag opplyste EMA at behandlingen kan gå raskere enn normalt, og at et råd kan foreligge innen noen uker dersom de får tilstrekkelige og fullstendige data.

Kan halvere risikoen for sykehusinnleggelse og død

Pillen fra MSD er et antiviralt legemiddel som går under navnet Lagevrio og inneholder stoffet molnupiravir. Pillen har tidligere fått godkjennelse i Storbritannia. MSD opplyste i starten av oktober at denne medisinen kan halvere risikoen for sykehusinnleggelse og død.

Kliniske studier viser at legemidlet halverer faren for at nydiagnostiserte pasienter med mild eller moderat Covid-19 blir innlagt på sykehus eller dør. Den lovende koronamedisinen som også er effektiv mot COVID-19 variantene Gamma, Delta og Mu representerer et medisinsk gjennombrudd som kan lette belastningen på offentlige sykehus og gjøre behandling for COVID-19 enklere og mer tilgjengelig for pasienter.

– Det er klart at vi trenger alle de verktøyene i verktøykassen vi kan få for å slå ned pandemien. Vi ser nå at vaksinasjon hos enkelte personer er ikke nok. Det blir veldig spennende å se hvordan de nye legemidlene vil bli brukt fremover, har fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk uttalt til NTB.

EMA har også begynt vurderingen av om Pfizers koronamedisin kan tas i nødbruk. Pillen har vist seg å redusere antallet sykehusinnleggelser og dødsfall betydelig blant koronapasienter.

Powered by Labrador CMS