Coronaviruset

Johnson & Johnsons covid-19-vaksine fikk tommelen opp fra EMA torsdag ettermiddag.

Johnson & Johnsons vaksine er godkjent for bruk i Norge og EU

Johnson & Johnsons covid-19-vaksine kan tas i bruk i EU og Norge etter at EU-kommisjonen har gitt grønt lys. Leveransene til EU og Norge begynner i andre halvdel av april. 200 millioner doser skal leveres i 2021, opplyser Johnson & Johnson.

Publisert

Den formelle godkjenningen fra kommisjonen bare timer etter etter at legemiddeltilsynet EMA ga tommelen opp og anbefalte godkjenning. EMA opplyste om anbefalingen på Twitter.

Kan sette ny fart i vaksineprogrammet

Vaksinen ble torsdag den fjerde som er godkjent av EU, etter at også EU-kommisjonen vendte tommelen opp.

Og dette er en vaksine det er knyttet spenning til. I motsetning til de andre, tas den i bare én dose. Det betyr at de 900.000 dosene Norge etter planen skal få i andre kvartal, er nok til å vaksinere like mange innbyggere.

– Det er gode nyheter at Johnson & Johnson får midlertidig godkjennelse for bruk i EU. Det vil hjelpe oss i Norge også, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB.

– Vil levere forventet volum

Helseminister Bent Høie (H) sier det er særlig viktig at én dose holder for Johnson & Johnson-vaksinen.

– Flere av vaksineprodusentene har hatt utfordringer ved oppstart av produksjon, men vår forventning er at Janssen vil levere forventet volum til Europa, sier Høie.

Folkehelseinstituttets overlege Are Stuwitz Berg synes også det er gledelig. Men han kan ikke gi noen svar om når Norge får vaksinene, eller når vi får et svar på dette.

– Vi vet litt lite om leveringsplanene fra Johnson & Johnson ennå. Vi er glad for at den er godkjent, da har vi en fjerde vaksine i det europeiske markedet. Men akkurat hvor mye det vil ha å si, det vet vi ikke riktig ennå, sier han til NTB.

FHI bekymret

Ifølge VG er FHI bekymret over at de ikke får svar fra Johnson & Johnson om når Norge kan vente seg doser.

Dersom dosene som er lovet i andre kvartal først kommer i slutten av dette kvartalet, vil det påvirke de norske vaksinasjonsplanene betydelig.

– Det vil ha betydelige konsekvenser for fremdriften av vaksinasjonsprogrammet. Det er en betydelig leveranse, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til VG.

Fjerde vaksine

Vaksinen er den fjerde som godkjennes i EU. Fra før er vaksinene fra Pfizer/Biontech, Moderna og AstraZeneca tatt i bruk. Mens disse tre gis i to doser, gis Johnson & Johnsons vaksine i én dose.

Kliniske tester har vist at den nye vaksinen kan være opptil 72 prosent effektiv, skriver New York Times. Ifølge det norske Legemiddelverket viser studier at den er minst 67 prosent effektiv.

– Beskyttelsen ser ut til å være god i alle aldersgrupper som var med i studien, og hos dem som hadde underliggende sykdommer som for eksempel høyt blodtrykk, diabetes, hjertesykdom, astma/KOLS, overvekt og velregulert hiv-infeksjon, skriver Legemiddelverket i sin analyse.

Legemiddelverket påpeker at det er ingen eller begrensede data om hvor effektiv vaksinen er for barn og unge under 18. Det samme gjelder eldre over 75 år, men vaksinen antas å beskytte også denne aldersgruppen.

Formelt godkjent

Etter anbefalingen fra EMA er det EU-kommisjonen som formelt har gitt det som kalles en betinget markedsgodkjenning. Det betyr at man kan begynne å distribuere vaksinen og gi den til personer i EU og Norge.

EU har inngått en avtale om å få levert 200 millioner doser i år. De første 55 millioner dosene skal komme i andre kvartal, men produsenten varslet denne uken at forsyningsproblemer kan gjøre det vanskelig å oppnå dette innen utgangen av juni.

Ifølge Reuters sa en høyt plassert EU-kilde at produsenten ikke mener det er umulig å nå målet, men at utfordringer med leveranse av ingredienser og utstyr satte selskapet under press. Forsinkelser i leveransene vil være dårlig nytt for EU, som allerede har fått kritikk for å være trege med utrullingen av vaksinene.

Vaksinen som nå får tommelen opp, er utviklet av Janssen Pharmaceutica, en avdeling i Johnson & Johnson i Belgia i samarbeid med Beth Israel Deaconess Medical Center. I USA får selskapet hjelp av konkurrenten Merck til å produsere covid-19-vaksinen.

Hans Anderssen, redaktør i HealthTalk
En dose av Johnson & Johnsons vaksine settes på et vaksinesenter i Klerksdorp i Sør-Afrika. Denne vaksinen er nå godkjent også i EU. Foto: NTB
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener det er gode nyheter for Norge at EU har godkjent en fjerde vaksine. Foto: NTB

Vi i HealthTalk ønsker å lage innhold som er verdifullt for deg som jobber i helsevesenet. Hvis du likte denne artikkelen, og vil at vi skal lage mer innhold som dette, kan du støtte oss ved å melde deg på vårt nyhetsbrev her

Powered by Labrador CMS