Coronaviruset

– Tempoet på å få gitt tredje boosterdose har gått litt sakte, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

Helseministeren vedgår for lavt vaksinetempo

Vaksinetempoet har vært for lavt, vedgår helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Nå skal tempoet opp for å få satt den tredje dosen, lover hun. Alle over 45 skal få tilbud om tredje dose innen midten av januar.

Publisert

– Tempoet på å få gitt tredje boosterdose har gått litt sakte, men kommunene har fått opp tempoet, sa Kjerkol på regjeringens pressekonferanse.

– Nå har også FHI krympet intervallet mellom dose to og tre, men vi skulle gjerne ha sett at det gikk enda raskere, sa hun.

Hun viser til at det blir satt i verk kraftfulle tiltak, blant annet skal dobbelt så mange doser som bestilt sendes til kommunene, og vaksinekontor skal holdes åpne hver dag til over nyttår.

Alle over 45 år skal få tilbud om tredje dose innen midten av januar

Det sendes ut ekstra vaksinedoser til kommunene før jul, og regjeringen sikter på at alle over 45 år skal få tilbud om tredje dose innen midten av januar.

– Det er særlig viktig at alle over 65 år og personer med høy risiko for alvorlig sykdom blir vaksinert med en oppfriskningsdose så raskt som mulig, innenfor det fastsatte vaksinasjonsintervallet. Vi må også forsøke å nå så mange som mulig som tidligere ikke har blitt fullvaksinert, sier helseministeren.

– Intervallet mellom dose to og oppfriskningsdosen er i dag endret til 4,5 måneder for alle som er anbefalt en oppfriskningsdose, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

For at kommunene skal ha mulighet til å tilby tredje dose innenfor dette intervallet, vil FHI sende ut ekstra vaksineleveranser før jul, opplyser hun.

Guldvog: Vi vet ikke veien ut av pandemien per i dag

Per i dag har ikke norske helsemyndigheter en modell for veien ut av pandemien. Men når omikronbølgen er over, kan dette arbeidet starte, sier helsedirektøren.

– Vi har ikke modellen for veien ut per i dag, men vi tror det er grunnlag for å se nærmere på dette når vi har kommet over denne første kneika med omikron, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han peker på at foreløpige rapporter antyder at omikronvarianten gir mindre alvorlig sykdom og dermed vil kunne være mindre farlig enn deltavarianten.

– Hvis den er det, så vil det etter denne bølgen være mulig at vi kan planlegge en trygg og god vei ut, sier han.

Powered by Labrador CMS