Coronaviruset

Avdelingsdirektør Line Vold ved FHI sier det er særlig innleggelsestallene de følger med argusøyne. - Vi følger svært nøye med på, er utviklingen av nye pasienter innlagt på sykehus, sier hun.

FHI: Epidemien fortsetter å øke i omfang - vurderer nye tiltak

Både antall nye smittetilfeller, antall nye innlagte og antall nye koronadødsfall økte markant forrige uke, viser FHIs ukesrapport. Avdelingsdirektør Line Vold ved FHI sier det er særlig innleggelsestallene de følger med argusøyne. Samtidig vurderer helsemyndighetene nå koronapass og tredje vaksinedose til flere.

Publisert

Av rapporten går det fram at det ble lagt inn 135 nye pasienter i uke 44, etter 111 uken før. Trenden har særlig vært økende blant de over 65 år de siste fire ukene, og antallet i denne aldersgruppen er nå tilsvarende det høyeste nivået våren 2021.

Det ble også registrert vesentlig flere dødsfall i forbindelse med korona i uke 44 enn i uken før. Totalt ble det registrert 28 koronarelaterte dødsfall forrige uke, mot 16 uken før. Det er samme nivå som i begynnelsen av 2021.

Smitten fortsetter å øke, og i alt ble det meldt om 9.728 nye tilfeller forrige uke. Det er en økning på 39 prosent sammenlignet med uken før. Det er fire ganger høyere smitte blant uvaksinerte per 100.000 innbyggere sammenlignet med fullvaksinerte.

- Vi tåler mer smitte

Avdelingsdirektør Line Vold ved FHI sier det er særlig innleggelsestallene de følger med argusøyne.

– Vi tåler mer smitte i samfunnet nå som så mange er vaksinerte. Men det vi nå følger svært nøye med på, er utviklingen av nye pasienter innlagt på sykehus. Vi ønsker ikke at belastningen på helsetjenesten i kommuner og sykehus skal bli for stor, sier hun i en pressemelding.

Helsemyndighetene vurderer koronapass og tredje vaksinedose til flere

Helsemyndighetene jobber med råd om koronatiltak, blant annet koronapass, økt testing og en tredje vaksinedose til flere, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

– Vi jobber med tiltak, det har vi gjort særlig siden forrige uke, sier Stoltenberg til NTB.

Bruk av koronasertifikat i Norge og tiltak i innreisekjeden, og økt og endret testaktivitet, blant annet jevnlig testing av barn i skoler og av helsepersonell, er blant det de ser på.

Tirsdag ble det satt ny smitterekord med 2.126 nye koronatilfeller i Norge. Det er 500 flere enn samme dag i forrige uke.

– Smitten øker i Norge nå. Vi følger situasjonen nøye sammen med Helsedirektoratet og FHI, og vurderer flere tiltak fortløpende, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet.

Vurderer tredje dose til flere

Helsemyndighetene vurderer også om de skal anbefale en tredje vaksinedose til flere. Nå er denne dosen anbefalt for eldre og helsepersonell.

– Vi vil raskt vurdere om flere skal få tredje dose i lys av smittesituasjonen. Det er ikke noe nytt. Vi går hele tiden gjennom vaksineråd i lys av smittesituasjonen, sier Stoltenberg til NTB.

Det er ikke klart når det kommer en avgjørelse om anbefalinger og tiltak, det er opp til regjeringen.

– Jeg oppfatter at de ønsker å komme med beslutninger raskt, sier Stoltenberg.

Vil unngå inngripende tiltak

At smitten øker nå som samfunnet stort sett er tilbake til normalen, er ventet, sier FHI-direktøren. Belastningen i helsetjenesten er en viktigere rettesnor.

– Kommuner og sykehus varsler tydelig at det er en økende belastning, sier hun.

Det skal imidlertid mye til for at inngripende tiltak er forholdsmessige nå som mange er vaksinert.

– Det kan være aktuelt med kontaktreduserende tiltak lokalt enkelte steder. Men vi mener det skal være mulig å håndtere denne situasjonen ved hjelp av mindre inngripende tiltak på grunn av vaksineringen. Det er målet, å unngå inngripende tiltak, sier Stoltenberg.

– Innfører man det lokalt, må man hele tiden vurdere hvor lenge de skal vare. Vi ser på koronasertifikat som et virkemiddel for å unngå inngripende tiltak over lengre tid, og helst unngå dette helt, sier hun.

Men deltavarianten, som fortsatt er den dominerende virusvarianten i Norge, er noe av grunnen til utfordringene nå. Vaksinene virker nemlig dårligere på denne varianten, og den smitter lettere enn alfa-varianten.

Rask og sterk økning

Hvordan situasjonen blir framover, for eksempel mot jul, er ikke mulig å svare på nå, sier Stoltenberg.

– Vi jobber hele tiden for å få raskest mulig kontroll over situasjonen og vil ha minst mulig inngripende tiltak.

Det viktigste nå er å få fortgang i vaksineringen av tredje dose blant de eldre, mener Stoltenberg.

Mandag ba Folkehelseinstituttet kommunene om å prioritere en tredje dose framfor influensavaksinen.

– Det vi ser nå, er en rask og sterk økning. Vi håper det skal gå raskt å få kontroll over smitten og få en utflating og nedgang i antall innleggelser. Det er målet.

Munnbindpåbud i kollektivtrafikken i Trondheim

Etter svært høye smittetall den siste tiden, har formannskapet i Trondheim kommune vedtatt å innføre nye koronatiltak i byen.

Det siste døgnet er det registrert 163 koronasmittede i Trondheim. Smitterekorden ble satt 3. november, da det var 218 nye smittetilfeller. De nye tiltakene ble enstemmig vedtatt og gjelder til og med 23. november.

Forskriften som ble vedtatt, innebærer påbud om munnbind i drosje og på kollektivreiser, dersom man ikke kan holde en meters avstand. I tillegg anbefales munnbind i butikker, kjøpesentre, frisører, hudpleiesalonger og lignende tjenester.

Trafikklyset er tilbake

Trafikklysmodellen skal innføres igjen i grunnskolen i Trondheim. Skoler skal klassifiseres som grønne, gule eller røde avhengig av smittesituasjonen, og det skal innføres tiltak for å begrense kontakt mellom elevene deretter.

Alle som bor sammen med en smittet person, anbefales å unngå deltakelse i sosiale aktiviteter og fritidsaktiviteter.

I tillegg anbefaler kommunen hjemmekontor for alle med smittede i husstanden og daglig testing de tre første dagene for de husstandsmedlemmene dette ikke er mulig for.

Rådmannen ville gå lenger

Kommunen anbefaler også lav terskel for å teste seg, at man holder avstand til andre med luftveissymptomer og at man ikke drar på besøk til sykehjem dersom man har luftveissymptomer eller smitte i egen husstand.

Forslaget som ble vedtatt, ble fremmet av Senterpartiets Marte Løvik, med tilslutning av samtlige partier. Det går ikke like langt som kommunedirektørens innstilling, der munnbindanbefalingen i butikker og kjøpesentre var et påbud.

I tillegg ønsket kommunedirektøren å anbefale at alle voksne ble oppfordret til å begrense antallet nærkontakter på fritiden, og en generell anbefaling om hjemmekontor.

Trondheim innfører strengere koronatiltak. Foto: NTB
Powered by Labrador CMS