Coronaviruset

Lagevrio fra MSD (bildet) og Paxlovid fra Pfizer og er de to nye lovende antivirale pillene mot korona. egemidlene kan minske risikoen for innleggelse med opptil 90 prosent hos uvaksinerte risikopasienter som starter behandlingen tidlig i sykdomsforløpet.

FHI anbefaler kjøp av koronapiller

Nå kan Norge følge etter flere asiatiske land og vil trolig snart kunne behandle pasienter med ny, lovende antiviral koronamedisin utviklet av Pfizer og MSD. Samtidig sier Moderna-sjefen at eksisterende vaksiner vil være langt mindre effektive mot den nye omikronvarianten.

Publisert

– Vi trenger alle verktøyene vi kan få i verktøykassen vår nå, selv om vaksiner fortsatt er det eneste som kan løse denne pandemien, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket til VG.

I dag gikk Moderna-sjef Stéphane Bancel ut og advarte om at at nåværende koronavaksiner vil være mindre effektive mot omikron.

– Jeg tror det blir snakk om et betydelig fall i effektivitet. Jeg vet ikke hvor mye, for vi er nødt til å avvente data, men alle forskere jeg har snakket med sier at «dette blir ikke bra,» sier Bancel til Financial Times..

Før deltavarianten ble den dominante varianten viste Moderna-vaksinen en effektivitet mot koronasmitte på 86 prosent. Da delta tok over sank effektiviteten til 76 prosent, ifølge en studie som ble offentliggjort i august.

Ifølge Bancel gjør de mange mutasjonene i piggproteinet til omikronvarianten det sannsynlig at vaksinene som er i bruk må modifiseres.

Det er derfor en svært god nyhet at de antivirale legemidlene Paxlovid fra Pfizer og Lagevrio fra MSD snart vil bli tilgjengelige og trolig kjøpt inn av norske helsemyndigheter. Legemidlene vil troligbli godkjent av europeiske legemiddelmyndigheter før jul og blir kort tid etter tilgjengelige i Norge.

Steinar Madsen sier det er en ganske enkel kur, med fire tabletter to ganger daglig i fem dager.

Søndag publiserte Folkehelseinstituttet (FHI) en risikovurdering av omikronvarianten. Her skriver de at de anbefaler at det kjøpes inn nye legemidler mot covid-19. I en epost til VG opplyser FHI-overlege Preben Aavitsland at det dreier seg om de antivirale legemidlene Paxlovid fra Pfizer og Lagevrio fra MSD.

Reduserer risiko med opptil 90 prosent

– Dersom eldre blir smittet, kan de ved hjelp av disse legemidlene redusere sin risiko for alvorlig sykdomsforløp. Disse midlene vil høyst sannsynlig virke også på omikronvarianten, sier han.

I den forrige risikovurderingen 17. november skrev FHI at pressemeldinger fra Pfizer og MSD indikerer at legemidlene kan minske risikoen for innleggelse med opptil 90 prosent hos uvaksinerte risikopasienter som starter behandlingen tidlig i sykdomsforløpet.

Steinar Madsen i Statens legemiddelverk Foto: NTB
Powered by Labrador CMS