Coronaviruset

Det er uenighet i FHI om en oppfriskningsdose av koronavaksinen skal tilbys personer under 65 år.

Faglig uenighet i FHI om behovet for tredje dose til personer under 65 år

Det er faglig uenighet i FHI om behovet for oppfriskningsdoser i aldersgruppen 18–64 år. Bakgrunnen er at kunnskapsgrunnlaget er for svakt til å vurdere nytte og risiko.

Publisert

Det kommer fram i Folkehelseinstituttets faglige grunnlag, som de har overlevert Helsedepartementet.

Selv om Folkehelseinstituttet ikke er enige om når en vaksinasjon av personer mellom 18-64 år bør skje har FHI startet arbeidet med å legge til rette for logistikken for å vaksinere med en oppfriskningsdose i aldersgruppen, slik at man er forberedt på å gjennomføre dette, dersom det skulle bli besluttet.

Svakt kunnskapsgrunnlag

I følge FHI kan en oppfriskningsdose til denne gruppen kan øke beskyttelsen, men effekten og varigheten er usikker. Beskyttelsen mot alvorlig sykdom med to doser ser ut til å være god for de under 65 år, men «en oppfriskingsdose til voksne i alderen 18–64 år vil kunne øke beskyttelsen mot å bli smittet og smitte videre, selv om størrelsen på effekten og varigheten av denne foreløpig er usikker», skriver FHI

Foreløpig ser det ikke ut til at beskyttelsen etter to vaksinedoser er svekket i befolkningen under 65 år, men økende smitte i samfunnet øker risikoen for at flere blir smittet og alvorlig syke, heter det videre.

Instituttet trekker også frem den lave vaksinasjonsgraden i fattige land:

«Det er også et faktum at en stor del av verdens land har svært lav vaksinasjonsdekning og at en eventuell tredje oppfriskningsdose til gruppen 18–64 år i Norge vil bli innført basert på et svakt kunnskapsgrunnlag.» , skriver FHI

Endrer intervall mellom doser for 16-17-åringer

FHI anbefaler å endre intervallet mellom første og andre dose for ungdom mellom 16 og 17 år. Fra en anbefaling på tolv uker, kan intervallet nå reduseres til åtte til tolv uker. Det vil kunne føre til at man raskere får fullvaksinert denne gruppen, og kan dermed redusere smitten i disse årskullene.

Et forkortet intervall for denne gruppen bør ikke prioriteres foran personer som har større behov for vaksinasjon, heter det.

Antall smittede og innlagte fortsetter å øke, og sykehusene er under press. FHI forventer fortsatt en økning i innleggelser i de nærmeste ukene. Samtidig skriver de i oppdraget at man har hatt god kontroll på utviklingen.

Alvorlig i Trondheim

Samtidig skaper Korona utfordringer for både legevakten og flere legesentre i Trondheim. Situasjonen betegnes som alvorlig.

Sykdom blant ansatte fører til begrenset kapasitet.

– Situasjonen er krevende og fører til at mange pasienter for tiden ikke får utført normale fastlegetjenester, opplyser kommunen.

Legevakten har også bemanningsutfordringer på grunn av sykdom og har ikke kapasitet til å bistå til annet enn øyeblikkelig hjelp.

– Denne situasjonen anser vi som alvorlig. Vi følger situasjonen tett og er i dialog med aktuelle legesentre og legevakten for å finne løsninger, sier Hilde Myhre, enhetsleder enhet for legetjenester og smittevernarbeid i Trondheim kommune.

Powered by Labrador CMS