Coronaviruset

For å frigjøre kapasitet til et økt antall koronapasienter opererer sykehusene i Helse sør-øst færre pasienter sammenlignet med for to år siden.

Færre blir operert ved sykehusene i Helse Sør-Øst

Sykehusene i Helse Sør-Øst opererer færre pasienter sammenlignet med for to år siden. Dette gjøres for å frigjøre kapasitet til et økt antall koronapasienter.

Publisert

De to siste ukene ble det gjennomført 2.824 operasjoner på innlagte pasienter ved sykehusene i Helse Sør-Øst.

Dette er 481 færre operasjoner enn i samme periode for to år siden, opplyser viser tall fra norges største helseregion.

Størst reduksjon sammenlignet med 2019 var det ved Oslo universitetssykehus (122), Vestre Viken (85), Sykehuset Innlandet (79), Sykehuset Østfold (65) og Akershus universitetssykehus (62).

Rootwelt: – Ikke noe vi ønsker

De siste ukene er stadig flere koronapasienter innlagt ved sykehusene, og smitten i samfunnet øker kraftig. For å kunne håndtere situasjonen, er den planlagte kirurgiske aktiviteten ved sykehusene i Helse Sør-Øst redusert.

– Dette er selvsagt ikke noe vi ønsker, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt.

Ved å redusere planlagt aktivitet, spesielt for større kirurgiske inngrep, kan sykehusene frigjøre sengeplasser, ressurser og helsepersonell som trengs for å behandle pasienter med alvorlig covid-19.

Skryter av innsatsen til ansatte

Sykehusene har til tross for mange covid-19-pasienter i disse to ukene ikke tatt ned mer enn henholdsvis 13 prosent og 16 prosent av de største planlagte operasjonene.

– Vi må likevel være forberedt på økt antall covid-19-innleggelser i tiden som kommer, mener RHF-direktøren. Han sier at sykehusene også er forberedt på flere innleggelser.

– I tillegg er det mye sykdom blant ansatte og deres familier, og det gjør at situasjonen er sårbar, sier Rootwelt. Fraværet er jevnt over høyere enn samme periode i fjor.

– De ansatte gjør en stor jobb for å opprettholde et forsvarlig pasienttilbud, og det er utvist stor fleksibilitet. Jeg er svært takknemlig for den innsatsen som legges ned, sier Rootwelt.

– Vi må være forberedt på økt antall covid-19-innleggelser i tiden som kommer, mener RHF-direktør Terje Rootwelt Han sier at de ansatte gjør en stor jobb for å opprettholde et forsvarlig pasienttilbud. Foto: Helse Sør-Øst
Powered by Labrador CMS