Coronaviruset

Rådgivere til det amerikanske smittevernbyrået CDC, stemte tirsdag enstemmig for å tillate en bred bruk av Pfizers COVID-19-vaksine hos barn i alderen 5 til 11 år.

CDC-rådgivere anbefaler COVID-19 vaksine til barn i alderen 5-11 år

Rådgivere til det amerikanske smittevernbyrået CDC, stemte tirsdag enstemmig for å tillate en bred bruk av Pfizers COVID-19-vaksine hos barn i alderen 5 til 11 år. Vaksineringen kan starte allerede onsdag.

Publisert

Det melder flere amerikanske medier i kveld,

Anbefalingen, som ble enstemmig vedtatt med 14 mot 0 stemmer, går nå til CDC-direktør Rochelle Walensky for endelig godkjenning. CDC-direktør Walensky må skrive under på anbefalingen før USA kan begynne å administrere vaksinen til barn i aldersgruppen 5-11 år. Det er ventet at Walensky skriver under på anbefalingen senere i natt - norsk tid.

Rådgiverne til U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) slår i sin tilrådning fast at fordelene med vaksinasjon oppveier risikoen ved vaksinen. Mye av diskusjonen i dagens møte hadde sin bakgrunn i de sjeldne tilfellene av hjertebetennelse som har vært knyttet til vaksinen, spesielt blant unge menn.

Det amerikanske legemiddelbyråret - U.S. Food and Drug Administration - ga fredag nødbruksgodkjenning av vaksinen hos 5-11 åringer. FDA godkjente en dose på 10 mikrogram av Pfizers vaksine til små barn. Standarddosen som gis til de som er 12 år og eldre er 30 mikrogram.

I starten på møtet sa Walensky at pediatriske sykehusinnleggelser hadde økt under den siste koronabølgen drevet av Delta-varianten.

Risikoen for å få COVID-19 “er for høy og for ødeleggende for barna våre og langt høyere enn for mange andre sykdommer som vi vaksinerer barn for," sa hun.

Walensky sa at skolestengninger har hatt skadelige sosiale og mentale helseeffekter på barn.

- Barnevaksinasjon har potensiale til å hjelpe oss å endre alt dette, sa hun.

Den amerikanske regjeringen og Pfizer har allerede begynt å distribuere vaksinen som forberedelse til en omfattende vaksinering av barn.

Tidligere denne uken sa Det hvite hus at USA har nok forsyninger av Pfizer/BioNTech-vaksinen for alle USAs 28 millioner barn i alderen 5 til 11 år. Noen barn kan allerede få sine første sprøyte allerede onsdag, men planene for USAs pediatriske vaksineprogrammet skal være fullt ut operativt og kjøres med full styrke innen neste uke, sa en tjenestemann i Biden-administrasjonen.

Selv om SARS-CoV-2-viruset, som forårsaker Covid, ikke påvirker små barn like hardt som voksne, har de ikke sluppet uskadd fra pandemien. Til dags dato har 745 barn under 18 år dødd av Covid i USA; 94 av dem var i alderen 5 til 11 år. Dette dødstallet overstiger langt antallet dødsfall som influensa påfører barn hvert år. Influensadødsfall hos barn varierer fra år til år, men er ofte mellom 150 og 200 i USA.

CDC-direktør Rochelle Walensky må skrive under på anbefalingen før USA kan begynne å administrere vaksinen til barn i aldersgruppen 5-11 år.
Powered by Labrador CMS