Coronaviruset

UiO-forskere vil bruke mobildata for å forutse smittespredning

Forskere ved Universitetet i Oslo jobber for å lage en modell som kan forutsi geografisk spredning av coronaviruset med mobildata.

Publisert

Modellen skal kunne analysere folks bevegelsesmønstre og dermed forutsi hvor og når coronaviruset vil smitte, sier professor Arnoldo Frigessi ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus til Forskningsrådet.

Var i gang

Frigessi og kollegene ved UiO var allerede i gang med en modell som kunne bruke mobildata til å forutsi spredning av normal influensa, i et samarbeidsprosjekt med Folkehelseinstituttet og Telenor. De analyserte da data fra Bangladesh.

– Da covid-19 begynte å true også Norge, bestemte Telenor seg for å tilby oss mobilitetsdata fra Norge. Dette var et fantastisk mulighet, og vi er veldig takknemlig overfor Telenor som gjør en stor jobb med å forberede data.

Unike data

Modellen har nå blitt testet for første gang, og Folkehelseinstituttet kan snart ta den i bruk sammen med flere andre modeller, ifølge forskeren.

– Allerede nå ser vi at folk beveger seg mindre, og dette er selvfølgelig gode nyheter for å bremse epidemiene. Mobilitetsdataene fra mobiltelefonene er unike og gjør prognosene om spredning av covid-19 mye mer presise enn bruk av andre data for mobilitet, sier Frigessi.

Powered by Labrador CMS