Coronaviruset

Karsten Bruins Slot (43) går fra Roche til norske Vaccibody der han blir medical head innen onkologi feltet. Der skal han blant annet jobbe med å ta Vaccibody sine lovende kreftvaksiner den lange veien gjennom kliniske studier og frem mot en eventuell markedsføringstillatelse fra regulatoriske myndigheter.

Han er ny medisinsk direktør i biotek-raketten Vaccibody

Karsten Bruins Slot (43) går fra Roche til norske Vaccibody der han får det medisinske ansvaret for å utvikle selskapets kreftvaksiner.

Publisert

Karsten Bruins Slot har vært medisinske direktør i Roche Norge i knappe to år, og går nå på jobben som medical head innen onkologi hos Vaccibody.

Selskapet er mest kjent for sitt arbeid med å utvikle DNA vaksiner mot kreft. Men siden april i fjor har de også tatt i bruk teknologiplattformen for å utvikle en ny vaksine mot korona, som de mener kan gi raskere og bedre beskyttelse mot viruset.

Karsten Bruins Slot skal blant annet jobbe med å ta Vaccibodys lovende kreftvaksiner den lange veien gjennom kliniske studier og frem mot en eventuell markedsføringstillatelse fra regulatoriske myndigheter.

Persontilpasset kreftvaksiner

- Mitt hovedfokus er å bringe våre to DNA kreftvaksiner videre fra klinikk til marked. Jeg er overbevist om at Vaccibody sin unike plattformteknologi og kliniske programmer vil gjøre en reel forskjell for kreftpasienter som fortsatt har behov for nye og bedre behandlinger, sier han.

Agnete Fredriksen startet selskapet Vaccibody i 2007. Vaccibody utvikler nå DNA-baserte vaksiner rettet mot å behandle og forebygge kreft og smittsomme sykdommer.

- Det første kreftproduktet vi har lovende data på er en vaksine til kvinner med forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV16 virus. I juli i fjor fikk den aller første pasienten med avansert livmorhalskreft sin første dose av DNA HPV-vaksinen i kombinasjon med Roche sin immunsjekkpunkthemmer Tecentriq (atezolizumab). Det skjedde på Oslo universitetssykehus, der overlege Kristina Lindemann er hovedutprøver. Studien går også på en rekke andre sykehus i Europa, sier han. Vaksinen har foreløpig navnet VB10.16.

Den andre kreftvaksinen han nå jobber med heter VB10.NEO. Vaksinen utvikles i tett samarbeid med Genentech som er eid av farmasigiganten Roche - verdens fjerde største legemiddelselskap. I oktober i fjor inngikk Vaccibody en global lisens- og samarbeidsavtale med Genentech verdt opptil 6,7 milliarder kroner. Det er dermed den største avtalen innen norsk biotek noensinne. Og det var gjennom arbeidet med den pågående kliniske studie med VB10.16 og denne samarbeidsavtalen at Karsten Bruins Slot og Vaccibody fikk hverandre på radaren. Men det måtte en dansk headhunter til å overbevise ham om at det nå var rett tid å bytte selskap.

- Sammen med Genentech er vi nå i gang med å starte en fase 1b studie med VB10.NEO i kombinasjon med Tecentriq hos pasienter med solide kreftsvulster. Når studien er gjennomført vil Genentech ta over den videre utviklingen av VB10.NEO.

Vil være verdensledende

- Vaccibody har store ambisjoner og vil være verdensledende innen DNA-vaksineteknologi både innen kreftbehandling og infeksjonssykdommer. Det er klart at det er spennende å få være med på en slik reise. Etter avtalene med Genentech har selskapet vokst kraftig og teller nå rundt 85 ansatte, men vi regner med å runde 100 i løpet av dette året, sier han. Selskapet har sitt hovedkontor i Forskningsparken og har også et lite kontor i København.

- Når kan dere ha det første produktet på markedet?

- Det generelle svaret er at det vil avhenge av hvor gode data som kommer ut av de kliniske studiene. Vi er nå i gang med tidligere fase studier, men vi må også gjennomføre store fase 3-studier for å kunne dokumentere at pasientene får en klinisk effekt med våre legemidler, sier han og regner med at det kan ta noen år før selskapet er klare til å søke om godkjenning hos regulatoriske myndigheter.

Rask karriere

Karsten Bruins Slot er født og oppvokst i Nederland og han tok legeutdanningen på Universitet i Groningen. I 2002 flyttet han til Norge, og de første to årene jobbet han på Oslo legevakt. I 2009 fikk han sin doktorgrad ved Oslo Universitetssykehus og samme år begynte han i Statens legemiddelverk der han var Norges representant i CHMP, som er EUs vitenskapelige ekspertpanel for godkjenning av legemidler.

- En gang i måneden reiste jeg til London for å møte kolleger fra EU og EØS landene der vi ga råd til EU-kommisjonen om å innføre nye legemidler. CHMP gjør faglige vurderinger av effekten til legemidlene sett opp mot risikoen i anvendelsen, og jeg satt nok ofte listen for å godkjenne et legemiddel høyere enn mange av mine kolleger. Men samtidig tok vi hensyn til om legemidlene representerte nye behandlingsalternativer eller var en behandling for sjeldne sykdommer med udekket medisinsk behov, sier Bruins Slot.

I mai 2017 meldte han overgang til legemiddelindustrien og startet i Roche som Country Medical Manager, og etter drøye to år ble han forfremmet til medisinsk direktør. Fremover er arbeidsplassen å finne i Forskningsporskningsparken, og foretrukket transportmiddel er sykkel. For Karsten Bruins Slot er en temmelig habil landeveis- og terrengsyklist. Når han ikke er på laboratoriet eller på sykkelsetet svinger han ofte grytene på kjøkkenet i leiligheten på Grunerløkka der han bor med sin norske kone og deres to ungdomssønner på 13 og 15 år. Kona Katarina traff han Nederland, og i 2002 flyttet han til Norge der planen var å bli i 2 år for å lære bedre norsk. Men kjærlighet og karriere ville at han skulle slå røttene sine ned i Norge.

Powered by Labrador CMS