Coronaviruset

Truer med utmelding: Donald Trump mener at Kina har holdt tilbake informasjon om coronautbruddet, og at Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke har vært kritisk nok til Kina.

Trump til WHO-sjefen: - Mange liv kunne vært spart om du hadde fulgt doktor Brundtlands eksempel

USA mener at Kina har holdt tilbake informasjon om coronautbruddet, og at Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke har vært kritisk nok til Kina. USAs president Donald Trump mener Verdens helseorganisasjon (WHO) i sin kamp mot coronaviruset burde ha gjort som Gro Harlem Brundtland da hun ledet WHO. Nå truer USA å melde seg ut at WHO.

Publisert

– Mange liv kunne vært spart om du hadde fulgt doktor Brundtlands eksempel, skriver presidenten i et brev til WHO-sjef Tedros Ghebreyesus.

Presidenten viser til hvordan Brundtland, som ledet WHO fra 1998 til 2003, håndterte sars-utbruddet i 2003 og frarådet reiser til utbruddsområdet i Kina.

– Hun nølte heler ikke med å kritisere Kina for å sette den globale folkehelsen i fare ved å prøve å dekke over utbruddet gjennom deres vanlige lærebok med å pågripe varslere og sensurere mediene, skriver Trump.

Trump tvitret bilder av brevet han sendte til WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- WHO er en marionett for Kina

Tidligere natt til tirsdag angrep Trump Verdens helseorganisasjon ved å kalle den Kinas marionett.


Uttalelsene fra Det hvite hus kommer samtidig som årsmøtet i WHO foregår. Møtet går som et todagers nettmøte på grunn av coronautbruddet og handler stort sett bare om det globale virusutbruddet.

Han legger store deler av ansvaret for det han mener er WHOs feilsteg, på Ghebreyesus selv.

– Det kanskje aller verste er at vi vet at Verdens helseorganisasjon kunne ha gjort det så mye bedre. Bare for noen år siden, under en annen leder, viste WHO verden hvor mye de hadde å tilby, skriver presidenten.

Trump har selv fått kritikk for måten han har håndtert coronakrisen på. USA har flest coronarelaterte dødsfall i verden.

Brundtland selv kommenterte Trumps varsel i forrige måned om å stanse pengestøtten til WHO midlertidig.

Trump suspenderte 14. april USAs bidrag til WHO da han beskyldte organisasjonen for å ta for lett på utbruddet i starten og for å ha hjulpet Kina med å skjule hvor farlig og utbredt coronaviruset var.

Uttalelsene fra Det hvite hus kommer samtidig som årsmøtet i WHO foregår. Møtet går som et todagers nettmøte på grunn av coronautbruddet og handler stort sett bare om det globale virusutbruddet.

– Det siste vi nå trenger er å angripe WHO, sa hun da til NTB.

USA betaler årlig 400 millioner dollar til WHO. Landet er den største enkeltbidragsyteren. Beløpet utgjør cirka 15 prosent av WHOs budsjett.

–Vil revurdere USAs medlemskap

Han informerte generaldirektøren om at «hvis Verdens helseorganisasjon ikke forplikter seg til betydelige, vesentlige forbedringer i løpet av de neste 30 dagene, vil jeg gjøre min midlertidige frys av USAs bidrag til Verdens helseorganisasjon permanent og revurdere vårt medlemskap i organisasjonen».

Powered by Labrador CMS