Coronaviruset

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) nå snudd i synet, og anbefaler nå medlemslandene å vurdere råd om munnbind til hele befolkningen.
Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) nå snudd i synet, og anbefaler nå medlemslandene å vurdere råd om munnbind til hele befolkningen.

Ber Norske helsemyndigheter anbefale bruk av munnbind

Det europeiske smittevernbyrået ber helsemyndighetene i alle EU- og EØS-land om å råde befolkningen til å bruke munnbind i det offentlige rom. FHI sier de nå vil vurdere å endre rådet for Norge.

Publisert

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) nå snudd i synet, og anbefaler nå medlemslandene å vurdere råd om munnbind til hele befolkningen. Det var Aftenposten som først omtalte saken. Anbefalingen fremgår i en rapport fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC).

Bakgrunnen er styrket bevis for at også personer med milde eller ingen symptomer, bidrar til smittespredning. I tillegg blir munnbind koblet til lavere smitterisiko under SARS-epidemien i 2003.

ECDC anbefaler bruk i følgende situasjoner:

  • Når man oppholder seg på folksomme, trange plasser, som butikker eller kjøpesentre
  • På offentlig transport
  • På arbeidsplasser eller i yrker som krever at man er fysisk nær andre mennesker, for eksempel politi

Men ECDC understreker samtidig at bruk av munnbind ikke kan erstatte allerede eksisterende smitteverntiltak.

Følger normalt rådene fra ECDC

Norge har tidligere stort sett alltid fulgt de europeiske anbefalingene fra ECDC, som Norge jobber tett med, men rådet er stikk i strid med det som i dag er Norges linje. Folkehelseinstituttet (FHI) har på sin side hevdet at munnbind kan utgjøre en smitterisiko. Så langt har Folkehelseinstituttet ikke ansett det som hensiktsmessig med en slik anbefaling i Norge, men nå er også FHI i ferd med å endre mening og forteller at de vurderer å endre rådet.

– Det er en veldig relevant problematikk, sier avdelingsdirektør i FHI Line Vold til Aftenposten.

– Dette brukes i stadig større grad og i veldig mange land. Dette er en problemstilling vi ser på, sier hun videre og legger til:

– Vi ser at det er bevegelse i det standpunktet ute i andre land. Vi må ta en vurdering for Norge også.

Må prioritere helsepersonell

ECDC er også tydelige på at anbefalingen må veies opp mot hvert lands tilgang på medisinske munnbind. Helsepersonell har førsteprioritet.

I land med lav beholdning, anbefales hjemmelagde, ikke-medisinske munnbind. Smittevernbyrået peker samtidig på at munnbindet i seg selv kan øke smitterisikoen. Det er fordi man gjerne tar seg oftere til ansiktet, og fordi potensiell dråpesmitte kan overføres når man tar det av.

Powered by Labrador CMS