Legemidler og biotek,   Coronaviruset

En gutt blir vaksinert mot meslinger i Samoa i fjor. Mange slike vaksinasjonsprogrammet har blitt forhindret av pandemien, sier FN
En gutt blir vaksinert mot meslinger i Samoa i fjor. Mange slike vaksinasjonsprogrammet har blitt forhindret av pandemien, sier FN

Vaksinasjon av barn faller kraftig som følge av coronapandemien

Pandemien har ført til et kraftig fall i antall barn som blir vaksinert, sier FN. Det er første gang på nesten tre tiår at innsatsen med å vaksinere barn mot difteri, stivkrampe og kikhoste har opplevd en tilbakegang.

Publisert

Lederen for WHO, doktor Tedros Ghebreyesus, sier i en uttalelse at vaksiner er et svært kraftig verktøy for å styrke folkehelsen. Han sier at lidelse og død som skyldes at mange barn nå ikke blir vaksinert kan overgå det som forårsakes av coronaviruset.

Mer enn tre fjerdedeler av de 80 landene som svarte på en FN-undersøkelse sier at deres barnevaksinasjonsprogrammer har blitt rammet.

WHO-sjefen sier at nedgangen i barnevaksinasjon skyldes mangel på personlig verneutstyr for helsearbeidere, reisebegrensninger og mangel på helsepersonell som har fått andre oppgaver som følge av coronaepidemien. Frykt for å bli smittet av coronaviruset gjør også at en del foreldre er redde for å forlate hjemmet.

I mai i år var minst 30 vaksinasjonsprogrammer mot meslinger blitt kansellert eller var i faresonen for å bli stengt ned opplyser WHO.

Utbrudd av meslinger har vist en økning allerede før pandemien slo til. Bare i 2018 ble 10 millioner mennesker smittet og 140 000 døde, de fleste av dem var barn.

Unicef-leder Henriette Fore sier at coronaviruset har medført at rutinevaksinasjoner er blitt en krevende utfordring.

-Vi må forhindre en ytterligere nedgang i vaksineringen for å hindre at barns liv blir truet av andre sykdommer, sier hun og legger til: - Vi kan ikke la en helsekrise før til en annen.

Powered by Labrador CMS