Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Den amerikanske regjeringen har tildelt Novavax 1,6 milliarder dollar for å dekke utgifter til testing, kommersialisering og produksjon av en mulig vaksine mot Covid-19. Bildet viser test av vaksinen på en australsk frivillig.

USAs regjering gir Novavax 1,6 milliarder dollar for å utvikle en coronavaksine

Den amerikanske regjeringen har tildelt Novavax 1,6 milliarder dollar for å dekke utgifter til testing, kommersialisering og produksjon av en mulig vaksine mot coronavirus i USA. Målet er å levere 100 millioner doser innen januar 2021. Vaksinen gis som to injeksjoner med tre ukers mellomrom. De 100 millioner dosene som USA kjøper kan derfor vaksinere 50 millioner mennesker dersom kliniske studier viser at vaksinen er sikker og effektiv.

Publisert

Bevilgningen er til nå den største fra “Operation Warp Speed”, Trump-regjeringens program som tar sikte på å akselerere utviklingen av vaksiner og behandlinger for å bekjempe coronaviruset som forårsaker COVID-19. Novavaxs vaksine testes for tiden på 130 friske frivillige i Australia. Innledende sikkerhet og immunresponsresultater forventes denne måneden, og hvis er positive , vil studien bli utvidet ytterligere. En fase 3-studie som sannsynligvis vil involvere 30 000 mennesker, er for øyeblikket planlagt å starte i høst.

Med denne bevilgningen på 1,6 milliarder dollar, kan Novavax nå produsere de første 100 millioner dosene med produksjonsoppstart i fjerde kvartal i år, sier administrerende direktør for Novavax, Stanley Erik, til Reuters. Han forteller at volumet på 100 millioner doser kan bli levert innen januar eller februar neste år.

Bevilgningen vil også dekke kostnadene til å gjennomføre en stor fase 3 test - det siste stadiet i utprøving av en vaksine på mennesker - som kan begynne allerede i oktober. Da vil omlag 30 000 personer delta i den kliniske studien.

Bevilgningen til Novavax er så langt den største som "Operation Warp Speed" har gjort. Tidligere har Johnson & Johnson mottatt 456 millioner dollar, Moderna 486 millioner dollar og 1,2 milliarder dollar er bevilget til AstraZeneca som utvikler en vaksine sammen med univeristet i Oxford. Den amerikanske regjeringen har også tildelt Emergent Biosolutions 628 millioner dollar for å utvide innenlandsk produksjonskapasitet for en potensiell vaksine mot coronaviruset og medisiner for å behandle COVID-19.

En sikker og effektiv vaksine blir sett på som kritisk for å få slutt på pandemien som har krevd over en halv million liv globalt, omtrent en fjerdedel av dem i USA.

Novavax er å anse som en outsider i kappløpet om å utvikle en vaksine mot coronaviruset. Selskapet var ikke på listen til New York Times over vaksine-finalister som skulle tildeles midler gjennom Warp Speed prosjektet som inkluderer Moderna, AstraZeneca, Pfizer, J&J og Merck (som heter MSD i Europa).

Novavax-vaksinekandidat fungerer sammen med en adjuvant - et legemiddel som øker immunresponsen for å hjelpe kroppen med å bygge et robust forsvar mot viruset.

Novavaxs kandidat som baserer seg på proteiner som er avledet fra coronaviruset for å stimulere en immunrespons fungerer sammen med en adjuvant - et legemiddel som øker immunresponsen for å hjelpe kroppen med å bygge et robust forsvar mot viruset. Vaksinen gis via to injeksjoner som gis med tre ukers mellomrom. De 100 millioner dosene som USA kjøper, kan derfor i teorien vaksinere 50 millioner mennesker.

Powered by Labrador CMS