Helse og livsstil

– Alle land må samarbeide, og det er tid for solidaritet, fakta og ikke frykt, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, torsdag kveld.

Coronaviruset sprer seg raskt - WHO erklærer “internasjonal folkehelsekrise”

Etter et flere timer langt hastemøte erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) coronaviruset en “internasjonal folkehelsekrise”.

Publisert

– Alle land må samarbeide, og det er tid for solidaritet, fakta og ikke frykt, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, torsdag kveld.

– Vi må handle sammen nå, for å hindre ytterligere spredning, sa WHO-sjefen. Under pressekonferansen roste han flere ganger kinesiske myndigheter for deres håndtering av viruset og for å ha hindret viruset i å spre seg utenfor landet i stor grad. Erklæringen skal ikke tolkes som at WHO ikke har tillit til Kina, sa Ghebreyesus.

Hovedhensynet med erklæringen er å hindre spredning av viruset til land med svakere helsesystemer.

Nye offisielle tall viser at 171 personer i Kina er døde som følge av lungeviruset. Ingen personer utenfor Kina skal være døde. Rundt 8.300 mennesker i hele verden skal være smittet, hvorav 8124 i Kina. De aller fleste smittede (4903 personer) og døde (162 personer) kommer fra Hubei-provinsen, der viruset først oppstod. Så langt er det bare rapportert om 9 smittede i Europa: Tyskland (4), Frankrike (4) og Finland (1).

HealthTalk anbefaler denne nettsiden fra det anerkjente amerikanske forskningsuniversitetet Johns Hopkins der du kan følge spredningen av coronaviruset fra time til time.

UD ber nordmenn i Kina ta kontakt

Utenriksdepartementet planlegger nå en utreise for et fåtall norske som befinner seg i Hubei-provinsen i Kina. UD ber andre nordmenn som er på reise i Kina som trenger konsulær bistand om å ta kontakt.

– Vi oppfordrer nordmenn til å ta kontakt med den norske ambassaden i Beijing eller UDs operative senter på tlf. 23 95 00 00 dersom man har behov for konsulær bistand, sier pressetalsperson Siri R. Svendsen.

Hun oppfordrer norske reisende i Kina til å registrere seg påreiseregistrering.no, slik at de kan nå ut med oppdatert informasjon.

HealthTalk anbefaler denne nettsiden fra det anerkjente amerikanske forskningsuniversitetet Johns Hopkins der du kan følge spredningen av coronaviruset fra time til time.

Om utbruddet

Coronaviruset har forårsaket et pågående utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Utbruddet startet i desember 2019, og viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar 2020.

Det nye viruset kalles 2019-novel coronavirus (2019-nCoV) og kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. I mange tilfeller har det kun gitt mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall 

Flertallet av de smittede personene har tilknytning til millionbyen Wuhan sentralt i Kina. I starten ble smitten knyttet til et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market, med sjømat og ulike typer levende dyr, noe som kan tyde på at smitten opprinnelig kommer fra dyr.

Sykdommen smitter mellom mennesker og det er sett smitte til helsepersonell og andre nærkontakter. Det rapporteres stadig flere tilfeller fra andre kinesiske byer og andre land, inkludert i Europa. 

Powered by Labrador CMS