Legemidler og biotek

Pressekonferanse: – Folkehelseinstituttet har i dag fått bekreftet at en person i Norge har testet positivt på coronavirus, opplyste avdelingsdirektør for smittevern og beredskap Line Vold. Områdedirektør Geir Bukholm til venstre

FHI: Coronaviruset påvist i Norge - liten smitterisiko

Coronaviruset er i kveld bekreftet hos en kvinne i Tromsø. Det melder Folkehelseinstituttet og Tromsø kommune onsdag kveld. – Det er veldig liten sannsynlighet for at dette skal spre seg lokalt. Det er ikke noen grunn til engste seg, sier avdelingsdirektør for smittevern og beredskap Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Publisert

Folkehelseinstituttet kalte onsdag kveld klokken 21 inn til en pressekonferanse i sine lokaler i Oslo.

– Folkehelseinstituttet har i dag fått bekreftet at en person i Norge har testet positivt på coronavirus, opplyser avdelingsdirektør for smittevern og beredskap Line Vold.

Personen er hjemmehørende i Tromsø kommune, er frisk og har ikke symptomer på coronavirussykdom. Etter en individuell vurdering ble det allikevel tatt prøver av denne personen. Personen ble testet etter å ha kommet hjem fra utbruddsområdet i Kina.

Personen skal være i god form, og skal ikke utgjøre noen smitterisiko for andre. Prøvesvarene var også kun svakt positiv.

-Resultatet i prøven viser spor av coronavirus. Analysemetoden er så følsom at den også kan påvise døde virus, sier, Line Vold.

Les også: Ny riskovurdering: - 70 prosent kan bli corona-smittet i Norge

Liten smitterisiko

– FHI vurderer det som svært lite sannsynlig at personen utgjør en smitterisiko for andre. For å være på den sikre siden er personen i hjemme-karantene og følges opp av lokal helsetjeneste i tråd med råd fra FHI, sier Line Vold.

Ut fra et føre var prinsipp gjennomføres oppsporing av mulige kontakter.

Kvinnen føler seg frisk og skal ha vært frisk uten forkjølelsesymptomer i lengre tid. Kristoffersen mener vedkommende ikke er smitteførende.

– Det er veldig liten sannsynlighet for at dette skal spre seg lokalt. Det er ikke noen grunn til engste seg, understreker hun.

Karantenen skal i tråd med retningslinjene vare 14 dager etter at man er mulig utsatt for smitte. Ifølge Kristoffersen ble det også tatt en kontrollprøve etter at resultatene om den svakt positive prøven kom onsdag.

Gir råd om videre oppfølging

FHI gir råd og bistår Tromsø kommune med videre oppfølging.

– Folkehelseinstituttet har forberedt seg for å håndtere norske tilfeller av nytt coronavirus. Vi har robuste smittevernrutiner på plass, sier Line Vold.

Blant tiltakene for å håndtere utbrudd av coronavirusinfeksjon er medisinsk oppfølging av pasienter, isolering av syke og oppfølging av mennesker de syke har vært i kontakt med.

Powered by Labrador CMS