Coronaviruset

FHI-topp: Coronagrepet må løsnes - færre innlagte og færre på respirator

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) mener at Norge nå må slippe litt opp på coronatiltakene. – Stramme tiltak over lang tid vil føre til at man holder reproduksjonstallet under 1, men det er et spørsmål over hvor lenge man kan holde de stramme tiltakene før det går utilbørlig utover folk og totalgevinsten for folkehelsen, sier Forland.

Publisert

– Det handler om å finne en balanse mellom epidemiens utvikling og effekten av tiltakene, for å holde dette i sjakk over lang tid, sier Forland til TV 2.

Tirsdag klokken 16 skal statsminister Erna Solberg (H), kunnskapsminister Guri Melby (V) og helseminister Bent Høie (H) informere om hvilke koronatiltak regjeringen ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske.

Mandag ble det kjent at de restriktive tiltakene som ble innført 12. mars, har ført til at smittereproduksjonstallet nå er under 1, det vil si at hver smittet gir viruset videre til færre en én person.

– Stramme tiltak over lang tid vil føre til at man holder reproduksjonstallet under 1, men det er et spørsmål over hvor lenge man kan holde de stramme tiltakene før det går utilbørlig utover folk og totalgevinsten for folkehelsen, sier Forland.

Også andre FHI-ansatte mener det nå er på tide at regjeringen lemper på tiltakene og går fra en «undertrykk»- til en «brems»-strategi.

– Vi bør fortsette å holde avstand og vaske hendene, men det er på tide å sette samfunnet i gang igjen. Prislappen ved å la være er for stor, sier seniorforsker Bjørn Grinde.

Færre innlagte og færre på respirator

Både antallet innlagte og antallet som ligger på respirator grunnet covid-19 har gått ned det siste døgnet.

78 personer ligger på respirator tirsdag. Det er en nedgang på fem fra mandag, viser Helsedirektoratets oversikt.

Det er også det laveste tallet siden fredag 27. mars, og antallet på respirator har gått ned tre dager på rad.

277 er innlagt på sykehus. Det er 37 færre enn ved samme tid i går og det laveste antallet siden 26. mars. Toppen hittil var 1. april da 325 var innlagt ved norske sykehus og 99 lå på respirator.

Powered by Labrador CMS