Coronaviruset

– Vår konklusjon er at resultatene støtter bruken av strenge tiltak som prøver å utrydde viruset i løpet av få måneder. Konklusjonen styrkes jo mer sannsynlig det er at det kommer en vaksine i løpet av to år, sier SSB-forsker Erling Holmøy

Samfunnsøkonomer støtter de strenge coronatiltakene

Gevinsten av sparte leveår mer enn oppveier for de store økonomiske kostnadene ved innføring av strenge tiltak for å eliminere coronaviruset i Norge.

Publisert

Det mener fire SSB-forskere som har laget den første samlede samfunnsøkonomiske analysen av kampen mot korona i Norge, skriver Aftenposten.

De fire forskerne har veid den samfunnsøkonomiske nytten ved tre ulike scenarioer med varierende grad av inngripende tiltak. Den strengeste kommer best ut.

Der er målet å eliminere smitten i løpet av fem måneder ved hjelp av svært strenge tiltak. Den forutsetter også at det etter bekjempelsen er strenge restriksjoner på innreise i Norge fram til hele befolkningen vaksineres innen to år.

Da vil de økonomiske kostnadene bli kortvarige. Litt under 2 prosent, eller rundt 100.000 personer, blir smittet, og få personer dør.

Forskerne tar forbehold om at det er mange forutsetninger i analysen som «nødvendigvis er usikre».

– Vår konklusjon er at resultatene støtter bruken av strenge tiltak som prøver å utrydde viruset i løpet av få måneder. Konklusjonen styrkes jo mer sannsynlig det er at det kommer en vaksine i løpet av to år, sier to av forskerne, Geir Bjertnæs og Erling Holmøy, til avisen.

De regner sannsynligheten som «relativt høy» for at det kommer en vaksine innen to år.

Powered by Labrador CMS