Coronaviruset

169 er nå smittet i Norge. Den ene av to fødeavdelinger ved Stavanger universitetssykehus (bildet) stenger etter at det er påvist smitte hos en ansatt.

NÅ: 169 personer smittet i Norge - fødeavdeling stenges etter coronasmitte

Ytterligere 22 nordmenn har testet positivt på coronavirus slik at totaltallet nå er 169. Ingen skal være alvorlig syke. Samtidig stenges en av to fødeavdelinger ved Stavanger universitetssykehus etter at det er påvist smitte hos en ansatt.

Publisert

Tallet på smittede nordmenn fortsetter å stige. De aller fleste personene er enten smittet i utlandet eller er nærkontakter til disse. Til sammen er minst 91 smittet i forbindelse med reise til Italia og 18 i forbindelse med reise til Østerrike, hvorav minst 10 har vært i skistedet Ischgl.

– Vi har fortsatt en intens innsats med smitteoppsporing i samarbeid med kommunehelsetjenesten som er berørt i de enkelte tilfeller, sier områdedirektør Geir Bukholm på Folkehelseinstituttet.

Skiturister må vurdere å teste seg

- Vi har de siste dagene sett at det er stadig flere smittede som nylig har kommet hjem fra skisteder i Østerrike. Vi anbefaler derfor at alle som får luftveissymptomer etter å kommet hjem fra disse områdene, ringer fastlege eller legevakt slik at testing kan vurderes, sier Bukholm.

Spesielt for helsepersonell som har vært i utlandet

- Vi har også sett at enkelte har blitt syke etter at de kom hjem fra andre land. For sikkerhets skyld anbefaler vi derfor at helsepersonell som har vært i utlandet, og som får luftveissymptomer når de kommer hjem, blir testet for covid-19. Helsepersonell møter daglig eldre og personer med kroniske sykdommer. Dette er risikogrupper for alvorlig coronavirus-sykdom, og vi ønsker å beskytte disse mest mulig, sier Bukholm.

Smittevernrådene er under fortløpende vurdering i takt med kunnskap om situasjonen og utviklingen i andre land. I tillegg til de hygienetiltakene hver og en av oss gjør, vil kommuner og helseinstitusjoner sette inn ulike smitteverntiltak etter diskusjon med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Fødeavdeling stengt

I kveld ble det også klart at en av to fødeavdelinger ved Stavanger universitetssykehus stenges etter at det er påvist smitte hos en ansatt.

Det opplyser administrerende direktør Inger Cathrine Bryne ved sykehuset på en pressekonferanse søndag kveld.

Den aktuelle medarbeideren hadde vært på reise i et område som ikke vurderes til å ha vedvarende smitte. Ifølge Stavanger Aftenblad skal det dreie seg om Island, men dette ble ikke bekreftet under pressekonferansen.

Vedkommende skal ha vært på jobb lørdag, og søndag skal flere av de ansatte som var på jobb da, ha blitt sendt hjem.

- Vedkommende har ikke brutt retningslinjer for helsepersonell når det gjelder reise, understreker Bryne. Nå pågår det et omfattende arbeid for å kartlegge vedkommendes bevegelser i disse dagene, sier hun.

Totalt fem ansatte ved kvinne- og barneklinikken ved sykehuset var en del av det samme reisefølget. Samtlige er nå under testing.

Dette er det tredje sykehuset der ansatte er coronasmittet. Oslo universitetssykehus (OUS) har opplyst at totalt fem ansatte ved øyeavdelingen er smittet. Dette har ført til at flere hundre andre ansatte n åer i karantene.

Tidligere i dag opplyste Sunnaas sykehus at en ansatt er smittet. Åtte pasienter og 42 ansatte ved Sunnaas sykehus er i karantene etter å ha vært i kontakt med vedkommende.

Trygt å føde

Hun ønsker å beroliger om at det er trygt å føde på SUS.

– Foreløpig mener vi at vi har god kontroll siden vi har to fødeavdelinger. Det kan være utfordring med antall medarbeidere i karantene, sier Bryne.

To team med spesialkompetanse på smittevask jobber med å vaske ned store arealer på sykehuset.

– Vi regner med at det tar ett til to døgn med smittevask. Så vil vi vurdere fortløpende om vi skal ta i bruk avdelingen igjen. Det handler om tilgang på personell, sier Bryne.

Powered by Labrador CMS