Legemidler og biotek

EU-godkjenningen av Modernas covid-19-vaksine kan komme allerede mandag

Moderna-vaksine kan få godkjenning i EU og Norge mandag

Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) sier godkjenningen av Modernas vaksine kan fremskyndes til mandag. EUs godkjenning gjelder også for Norge. Moderna oppjusterte i dag prognosen for sin vaksineproduksjon for 2021 med 100 millioner doser.

Publisert

– Det er et møte i EUs ekspertpanel for godkjenning av legemidler - CHMP - i dag, mandag 4. januar for å diskutere Modernas vaksine, sier EMA mandag.

Dersom ekspertpanelet kommer fram til en beslutning, vil EMA komme med en uttalelse så raskt som mulig. Dersom de ikke kommer i mål mandag, fortsetter behandlingen onsdag.

Det var allerede planlagt at ekspertpanelet skulle møtes onsdag, et møte som var fremskyndet fra 12. januar. Det er ventet at EU gir tommelen opp til den nye vaksinen. Den må også godkjennes formelt av EU-kommisjonen før den kan tas i bruk.

Fredag sa Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström at vurderingen av vaksinen hadde gått raskere enn ventet. Han antydet da en godkjenning mandag morgen med kommisjonens tilslutning noen timer senere. Den siste oppdateringen fra EMA peker met en avgjørelse sent på dagen.

Fra før er det kun vaksinen fra Pfizer og BioNTech som er godkjent i EU og Norge. Modernas vaksine er allerede godkjent i hjemlandet USA.

Vaksinen har vist seg å være 94,1 prosent effektiv i kliniske tester med over 30.000 deltakere.

En tredje vaksine, fra Universitetet i Oxford og AstraZeneca, ble godkjent i Storbritannia sist onsdag. Det er lite trolig at den blir godkjent i EU i løpet av den nærmeste måneden, sa EMA før helgen.

Oppjusterer produksjonsprognosen

Moderna oppjusterte i dag prognosen for sin vaksineproduksjon for 2021 med 100 millioner doser.

Selskapet tror dermed det vil være i stand til å produsere 600 millioner doser, opp fra 500 millioner, skriver Reuters.

100 millioner av dosene skal være tilgjengelige for den amerikanske helsetjenesten i løpet av første kvartal.

Hittil har det blitt levert 18 millioner doser siden det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA ga nødgodkjenning for bruk av vaksinen 18. desember.

Powered by Labrador CMS