Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Avtalen USA har inngått med Pfizer/BioNTech setter en internasjonal referansepris på 40 dollar per vaksinerte person. Dette tilsvarer omtrent prisen på en influensavaksine.

USA fastsetter global referansepris på coronavaksiner til prisen for en influensavaksine

Den amerikanske regjeringen har inngått en avtale med Pfizer og og det tyske bioteknologiselskapet BioNTech om å kjøpe 100 millioner doser av deres eksperimentelle covid-19 vaksine. Avtalen, som er betinget av at vaksinen blir godkjent, sikrer USA nok vaksiner til å vaksinere 50 millioner amerikanere med to doser for omtrent 40 dollar (380 kroner) per person.

Publisert

Dette tilsvarer omtrent prisen i USA på den årlige influensavaksinen, og avtalen er den første som gir en pekepinn på hva som vil være en akseptabel pris for covid-19 vaksiner som blir godkjent.

Med dette har USA satt en global referansepris for COVID-19-vaksine som sannsynligvis vil presse andre produsenter til å sette en lignende pris, forteller industrianalytikere til Reuters.

Prisen vil sikre en fortjeneste

Den amerikanske regjeringen inngikk avtalen med Pfizer / BioNTech om å kjøpe kjøpe 100 millioner doser av vaksinen til 39 dollar per person for det som sannsynligvis vil være et to-dosers behandlingsforløp, eller 19,50 dollar per dose.

I følge Apotek1 er prisen for selve influensavaksinen og gebyr for å sette den på deres apotek 238 kroner. I tillegg kommer prisen for å få resept hos legen.

En pris som USAs regjering har inngått vil gjøre det mulig for legemiddelprodusentene å gjøre en fortjeneste på sin innsats for å beskytte mennesker mot viruset som har drept rundt 620 000 mennesker over hele verden, nesten en fjerdedel av dem i USA.

Rettferdig pris

I motsetning til andre vaksineavtaler som den amerikanske regjeringen har inngått, vil Pfizer og BioNTech ikke innkassere sitt oppgjør før vaksinen deres viser seg å være trygg og effektiv i en stor klinisk studie som forventes å starte denne måneden.

USA og andre regjeringer har tidligere inngått avtaler for å støtte utviklingen av Covid-19 vaksiner, hvorav noen inkluderer garantert levering av vaksiner. Men dette er den første avtalen som fastsetter en konkret pris for en godkjent vaksine.

- Gjennomsnittsprisen for en influensavaksine er rundt 40 dollar. Prisen som den amerikanske regjeringen har inngått med Pfizer/BioNTech ser ut til å være en rettferdig pris, sier Peter Pitts, som leder Center for Medicine in the Public Interest, til Reuters.

Så langt har de andre store eksperimentelle vaksinene gitt ganske like data om sikkerhet og effekt. Det tyder på at ingen av legemiddelprodusentene vil være i stand til å kreve en betydelig høyere pris for sin vaksine sier Vamil Divan som er bioteknologanalytiker i Mizuho.

Med en pris på 40 dollar per person vil produsentene definitivt oppnå en fortjeneste, og bruttomarginen kan være i området 60% til 80%, sier SVB Leerink-analytiker Geoffrey Porges til Reuters. Bruttomarginene inkluderer ikke forsknings- og utviklingskostnader, noe Pfizer har sagt kan beløpe seg til 1 milliard dollar.

Pfizer, Moderna og Merck (som heter MSD i Norge) har sagt at de vil selge vaksinen sin med en fortjeneste. AstraZeneca og Johnson&Johnson har tidligere uttalt at at de ikke ønsker å gjøre en fortjeneste på vaksinen under pandemien.

Powered by Labrador CMS